Jongeren (15-24 jaar) worden steeds actiever
Steeds meer jongeren tussen 15 en 24 jaar zijn actief op de arbeidsmarkt of volgen een opleiding. Dat blijkt uit de veelbelovende cijfers van Statbel.
“We zijn expert in het aanwerven en klaarstomen van nieuw talent”, vertelt Jérôme Caille. “Daarom willen we de generaties op de werkvloer én de verhoudingen tussen hen beter begrijpen. Ons onderzoek biedt heel wat nieuwe inzichten die ons helpen om ons beleid uit te stippelen en om onze klanten beter te adviseren.”
De generatie die vandaag haar intrede maakt in de bedrijfswereld is niet lui en pretentieus. “Maar dat wordt soms weleens gezegd van de jongere generatie”, aldus Jérôme Caille. “Gelukkig is het tegendeel waar: jongeren weten heel goed wat ze willen en wat ze waard zijn, en zijn op zoek naar echte ervaringen. Daar willen ze best hard voor werken.”
Of de jongeren een lange carrière bij één werkgever ambiëren? “Dat hangt af van wat die werkgever te bieden heeft”, vertelt Jérôme Caille. “Ze zoeken vooral betekenisvol werk. Stabiliteit is minder belangrijk. En dat is juist de grootste uitdaging voor het HR-beleid van morgen.”
Ontdek: Waarin verschilt Gen Z op de werkvloer?
Bedrijven die willen overleven, moeten zich aanpassen aan de workforce van morgen. Daar beginnen ze het best vandaag aan: “Gen Z wil werken aan zinvolle projecten en zelf samenwerkingsverbanden sluiten. Zoals een ondernemer dat doet, dus. Ook het duurzaamheidsaspect wint aan belang.”
“Bedrijven houden best rekening met de sterke punten van elke generatie op de werkvloer”, aldus Jérôme Caille. “Generatie X is zeer prestatiegericht, terwijl Generatie Z vooral bezig is met zinvolle samenwerkingen. Generatie Y bouwt de brug tussen deze twee generaties. Bedrijven die dat kunnen realiseren, hebben een voordeel tegenover hun concurrenten die daar niet in slagen.”
Lees ook: ‘Generaties laten samenwerken, dat wordt dé grote uitdaging’
In de toekomst zullen sollicitanten niet alleen polsen naar het loon, maar ook naar de maatschappelijke relevantie van het bedrijf. Na fun en collega’s spelen namelijk de reputatie en het sociaal klimaat van een bedrijf een grote rol om aan te kloppen voor een job. Zeker bij Generatie Z. Dat blijkt uit onderzoek van TrendWolves en Accent Jobs. Gen X is geboren tussen 1965 en 1979.
4 generaties op de werkvloer: Hoe vlot werken Richard Gere en Beyoncé samen?
(sdc) - Bron: MARK Magazine | TrendWolves
30 mei 2016Steeds meer jongeren tussen 15 en 24 jaar zijn actief op de arbeidsmarkt of volgen een opleiding. Dat blijkt uit de veelbelovende cijfers van Statbel.
“Ik had gezworen het Y-woord niet te gebruiken”, aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie van de Universiteit Gent. Waarom doet hij het tóch?
Boomers, Gen X, millennials en Gen Z: hoe krijg je alle vier de generaties op één lijn?
Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
"Er zijn géén wezenlijke verschillen tussen generatie Y en de babyboomers." Aan het woord: Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie (UGent).
Generatie Z, Gen Z of Zoomers. Het zijn de opvolgers van de millennials. En zoals bij elke generatie brengt ook deze nieuwe trends met zich mee...
Vandaag zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt. Die mix van ervaring en jonge, brute kracht heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Wie regelmatig met Generatie Y praat, zal zich wel eens afvragen wat ze nu eigenlijk bedoelen met hun vage uitspraken.
Leidinggevenden worden jonger en jonger. Toch is het niet voor iedereen evident om een jongere persoon als baas te zien.