Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

10 tips voor sportmama's en -papa's

sportkinderen
Een kind dat graag en veel sport: de meeste ouders zouden ervoor tekenen. Ook al brengt zo’n competitiesporter heel wat praktisch geregel met zich mee en heeft het kind ook mentaal en fysiek begeleiding nodig.

Veerle Valaert en Stefanie Falat, allebei sportcoach én mama van sporters, schreven met ‘Vergeet je sportzak niet’ een praktische gids voor ouders van kinderen die veel sporten. Met onder meer deze tips.

1. Kies de juiste sport

Kinderen die een sport hebben gevonden die ze graag doen en goed kunnen, zijn bevlogen. Ze hebben vaak ook de juiste motivatie om zelf te doen wat moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan op tijd naar bed gaan of gezond eten.

2. Ga actief op zoek

Veel clubs ontsluiten op tijd de wedstrijdagenda, de trainingsuren, het nodige materiaal, de kosten enzovoort. Ga actief op zoek naar informatie bij de ouders, de coaches, de websites van de club of de sportfederaties. Geef die informatie een plaats in je eigen leven (agenda, budgetoverzicht, …).

3. Focus op het positieve

Een competitiesporter wordt onder meer zelfredzaam en zelfstandig, leert zichzelf mentale trucjes, bouwt een netwerk op en leert omgaan met winnen en verliezen.

4. Zorgen én ontzorgen

Opvoeden is zorgen: voor materiaal, heen en weer vervoer of mentale ondersteuning. Maar opvoeden is ook ontzorgen: de hindernissen wegnemen die het voor de sporter moeilijk maken om te groeien.

5. Je bent ouder, geen coach

Als ouder blijf je in de eerste plaats een ouder. Vanuit deze rol kun je je kind ook aanmoedigen op die waarden die voor jou belangrijk zijn. Zo hou je het sporttechnische voor de coach.

6. ‘Sportganiseer’

Door de planning visueel te maken op een groot planbord, ziet iedereen van het gezin waar wie is. Wie misschien kan combineren en waar zelf moet gezocht worden naar een oplossing. Zelfs jonge kinderen krijgen zo controle over ten minste een deeltje van het sporten: de planning. Naarmate de kinderen groter worden, schrijven ze hun deeltjes er zelf bij.

7. Combineer school en sport

Per leeftijd is er via de scholen specifieke ondersteuning. Vraag zeker na bij de school welke mogelijkheden er zijn, hoe studie en sport te combineren vallen en wat de voorwaarden zijn voor een topsportstatuut.

8. Wees een voorbeeld als ouder

Sport is ook een way of living, een mindset. Maak sport functioneel in je leven. Niet iets wat erbij komt. Het gaat niet over het winnen of het resultaat. Het gaat over de inzet, over de passie, over ergens voor willen gaan en jezelf uitdagen. Het gaat over een gezonde portie ambitie die je fris houdt.

9. Vertrouwen

Een sportloopbaan gaat gepaard met ups en downs. Wanneer de sporter te allen tijde terechtkan in een gezellig nest en een thuis vol vertrouwen, kun je veranderingen detecteren. Pesten, angst, grensoverschrijdend gedrag … Zoek gerust hulp als je het als ouder zelf even niet ziet zitten.

10. Geniet

Geniet van wat het je bijbrengt, van de intense en mooie wedstrijdmomenten. Vergeet jezelf niet. Je hebt als ouder naast de taxirol nog andere rollen te spelen. Je bent zelf ook dochter of zoon, zus of broer, vriend of vriendin en collega. We hebben meerdere bordjes hoog te houden en rond te draaien. Vergeet jezelf dus niet.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

Vergeet je sportzak niet, Stefanie Falat & Veerle Valaert, Borgerhoff & Lamberigts, 208 pagina’s, 2018, ISBN: 9789089318367 

5 september 2018
Anderen bekeken ook