Aan het opbranden? 7 signalen én de oplossingen
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
First things first: burn-out is geen ziekte maar een ziektebeeld. De oorzaak hiervan is langdurige overspannenheid op mentaal, sociaal en/of lichamelijk vlak. Besluiten dat burn-out vooral werkgericht is, is wat kort door de bocht. Vaak is het een samenloop van omstandigheden en karaktereigenschappen die ervoor zorgen dat je emotioneel en lichamelijk uitgeput raakt.
Na zijn studies begon Marijn Sillis direct te werken als freelancejournalist voor een krant. Daar lag de kiem van zijn burn-out.
Marijn Sillis: “Het was een drukke tijd: veel werk, strakke deadlines, altijd stand-by zijn, onregelmatige uren… Na 7 jaar vond ik dat toch enorm vermoeiend worden. Ik zocht iets anders en begon als hoofdredacteur bij een media-agentschap voor jongeren. Dat was een veel constructievere omgeving en ik wilde me hard bewijzen. Te hard bleek achteraf. Daar heb ik mijn motor opgeblazen. Ik gunde me de tijd niet om te wennen aan de nieuwe job en vergat dat ik al moe was. In feite verwaarloosde ik mezelf evenveel als tijdens mijn freelance jaren.”
Luisteren naar je lichaam: het is een gouden tip om een burn-out te voorkomen. Toch besef je vaak pas achteraf dat je lichaam al langer alarmsignalen uitstuurt.
Marijn Sillis: “Eigenlijk had ik al jaren hoofdpijn en stress maar dat vond ik na verloop van tijd normaal. Op een bepaald moment kreeg ik echter ook andere klachten, zoals slecht slapen en een slecht zicht. Toen ik op een dag een paniekaanval kreeg op de trein was ik helemaal van de kaart. Ik kon nog amper rechtstaan en wankelde door de stad… een beangstigende ervaring. De lijst met klachten werd alsmaar langer: darmklachten, pijn op de borst, zwarte vlekken zien, dingen vergeten, huilen, woorden in de verkeerde volgorde uitspreken, hyperventilatie… En de vermoeidheid die ik toen voelde, was eigenlijk next level, amper uit te leggen. Ik beseft dat het zo niet verder kon maar wilde het zo hard mogelijk negeren. Het onder ogen zien was ongelooflijk moeilijk. Ik kon niks meer en ik voelde me niks meer.”
Om te herstellen van een burn-out bestaat er geen standaard actieplan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en iedereen doet het op zijn eigen manier. Ook Marijn moest zijn weg zoeken in het herstelproces.
Marijn Sillis: “Eigenlijk is herstellen van een burn-out trial and error. Je probeert vanalles en hoopt erop dat je vlug terug de oude bent. Ik schaamde me en voelde me schuldig omdat het zover is kunnen komen. Gelukkig werd ik enorm gesteund door mijn omgeving. Hun begrip en empathie hielpen me door deze eenzame ‘tocht door de woestijn’. Je mag trouwens ook niet onderschatten hoe zwaar een burn-out is voor je gezin en je naaste omgeving.”
Een burn-out zet je professionele carrière even on hold. Wie geluk heeft, kan na z’n afwezigheid terug aan de slag bij z’n begripvolle werkgever, al dan niet in een aangepaste functie. Toch doet een burn-out heel wat mensen nadenken over hoe ze hun (professionele) leven verder willen aanpakken. Ook voor Marijn bleek het een zoektocht te zijn naar een ander en beter leven.
Marijn Sillis: “Na die eerste paniekaanval heb ik maandenlang gezocht en geprobeerd. Ik probeerde parttime te werken, daarna zat ik weer een tijdje thuis, dan weer even parttime… tot ik uiteindelijk met alles gestopt ben. Daarna ben ik een paar maand gaan reizen en daar vond ik mijn energie terug. Ik heb als ervaringsdeskundige zelfs een boek geschreven! Een anti-zelfhulpboek zonder tips & tricks maar wel een boek die je leert wat een burn-out nu écht is, zonder de wollige clichés. Nu werk ik opnieuw als freelance journalist, al is het parttime. Ik werk geen volle dagen meer en doe het wat rustiger aan. Jarenlang heb ik mezelf verwaarloosd, maar nu maak ik tijd voor dingen die ik graag doe. Zo blijft mijn leven in balans.”
Een burn-out mag dan wel geen cadeau zijn, het kan je leven wel terug op de juiste rails zetten. Al kan de tocht door de woestijn lang zijn en de gids onervaren… blijf geloven dat alles uiteindelijk wel weer goed komt.
DOWNLOAD: Eerste hulp bij burn-out, een praktische e-gids (pdf)
(fd/mr)
Marijn Sillis, Ik dacht dat ik wist wat burn-out was... tot ik er een kreeg, ISBN: 978-94-6383-247-2, 200 pagina’s, 2021
24 februari 2021Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
De term burn-out is niet uit het nieuws weg te slaan. Maar hoe gemakkelijker de term de ronde doet, hoe diverser de oorzaken.
Echt ontspannen. En helemaal niets doen? Kun jij het? Nee? Je bent zeker niet alleen. En nochtans is het zo belangrijk!
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Wie vandaag over werk praat, kan bijna niet om de termen ‘stress’, ‘burn-out’ of ‘work-life-balance’ heen. Maar het kan ook anders volgens Paul Van Den Bosch.
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Je zou denken dat hoogsensitief en hooggevoelig hetzelfde is, maar dat is niet zo. De twee worden erg vaak door elkaar gehaald en dus verkeerd gebruikt.
Deeltijds werken: voor velen dé oplossing tegen werkstress. Toch moet je weten waar je aan begint voordat je 'ja' zegt tegen die parttime job. Wij zetten de gevolgen op een rijtje.