Welke sport helpt jouw carrière vooruit?
Sporten helpt om te vermageren en te ontstressen, dat weet iedereen. Maar het doet je ook beter presteren op het werk. Ontdek welke sport het best past bij welke situatie.
Als sportambassadeur voor Gent organiseert Stefaan Engels loopwedstrijden en begeleidt en coacht hij sporters. “Er komen vier grote Gentse loopevenementen aan”, klinkt het enthousiast. “Eerst de marathon. Dan volgt Let’s Run Together: deze winter willen we mensen zes maand lang helpen om in beweging te blijven. Er is ook een Culinaire Run op 11 maart en in het najaar van 2018 komt er een internationale Gentse loopwedstrijd.”
De marathon van Gent rijpt volgens Engels al lang, maar nu lagen alle kaarten goed. “De belangstelling bij deelnemers, partners en logistieke sponsors is groot, iedereen praat erover. De lat ligt dus hoog: we willen 10 op 10 voor de organisatie. Het moet meer worden dat een loopwedstrijd: een mooi parcours, de juiste afstand, goeie catering, medailles, T-shirts, … er is zelfs gratis kinderopvang én een afterparty.”
Oké, gesteld dat we hem willen lopen: what does it take? “Ik stel altijd drie vragen: Waarom zou je een marathon willen lopen – je moet er een goede persoonlijke reden voor hebben. Dan: ben je algemeen gezond? En kun je de laatste drie maanden 40 à 60 km lopen per week? Op die voorwaarden loop je hem uit. Onder begeleiding volstaan drie maanden training. Maar blijf altijd in je zone en loop niet te snel.”
De marathon van Gent past in de basisfilosofie van Stefaan Engels: investeer in je gezondheid. “Ik wil mensen in de actieve beroepsleeftijd duidelijk maken dat ze nu moeten investeren in hun gezondheid. Op je zeventigste zal je je dan met een beetje geluk veel fitter en gezonder voelen. Je kan je levenskwaliteit hoog houden door te sporten. Beweging, voeding en de gezondheid tussen je oren: houd je die in balans, dan vermijd je ook burn-out en stress. Daarom maken we de marathon toegankelijk voor iedereen. Je kan ook 5, 10 en 21 km lopen, we mikken tenslotte op 5.000 deelnemers. Iedereen wint, er is geen startgeld en er zijn geen uitnodigingen voor de toppers. Ik ben zelf al mijn hele leven chronisch astmatisch. Ik moet zelfs puffen als ik loop. En toch ben ik de Marathonman (lacht).”
Heel wat bedrijven die iets willen doen voor hun werknemers stimuleren bedrijfssporten. Anacura uit Evergem, gespecialiseerd in medische en farmaceutische analyses, is zo’n deelnemend bedrijf. CEO Griet Nuytinck is een enthousiaste internationale marathonloopster en een sportief rolmodel voor de medewerkers. “We stimuleren werknemers door het inschrijvingsgeld te betalen en loopkledij te voorzien”, zegt HR-verantwoordelijke Astrid Van Coillie. “Aan de Marathon van Gent nemen meer dan 10 procent van onze medewerkers deel. Ook een Ekiden en de Warmathon staan jaarlijks op onze agenda.”
Sportief zijn is volgens Van Coillie geen criterium om aangenomen te worden, maar bewegen wordt aangemoedigd. “We hebben een eigen stuk bos met een looppiste. We houden nu zelfs een tafeltennistornooi in het cafetaria. Dit najaar experimenteren we met yoga. We stimuleren mensen om met de fiets te komen werken. Er zijn bedrijfsfietsen, douches, verse soep en fruit, … Zorg voor gezondheid zit in het DNA van ons bedrijf”, vertelt ze. “Medewerkers die niets met sport hebben, trekken we over de streep. Zo ontstaan er spontaan groepjes om samen te trainen. Het werkt, want een collega die twee jaar terug begon te sporten, is nu merkbaar vitaler. Je te ziek voelen om te gaan werken, maar niet ziek genoeg om thuis te blijven: daar heb je dankzij sport doorgaans minder last van.”
Ziekteverzuim op de werkvloer pakweg halveren dankzij meer bewegen, is niet niks. Veel werkgevers beseffen dat. Zo mogen alle medewerkers van het onderzoeksinstituut Imec gratis deelnemen aan de Gentse marathon. “Vanuit die hoek hopen we op minstens honderd deelnemers”, zegt Stefaan Engels. “Zet je op je cv dat je aan duursporten doet – fietsen of lopen op niveau – dan heb je een dikke streep voor. Wie sport, maakt meer kans op bepaalde jobs. Uithouding en doorzetting zijn gewaardeerde kwaliteiten. Daarvoor volstaat het om een keer of drie per week te sporten. Extreme sporten verhogen wel weer je kans op blessures, en dat vinden werkgevers natuurlijk niet ideaal.”
Is er groepsdruk in ‘sportieve’ bedrijven om mee te doen aan de Marathon van Gent? Of een opbod? “De meeste deelnemers lopen toch wel die 10 of 21 km. Privé spelen er soms factoren mee die je verhinderen om je voor te bereiden. Je ziet wel vaak dat ouders en kinderen meetrainen. Lopen is meestal een collectieve bezigheid. Een gezond en dynamisch werkgeversimago bereik je niet door enkel je sportieve toppers te steunen.”
Ook bij het Gentse Pauwels Consulting, een snelgroeiend technisch adviesbureau in Engineering, Life Sciences en IT, denken ze er zo over. CEO Bert Pauwels is zelf marathonloper. “Op de werkvloer komt er een relatief positieve reactie op ‘mijn’ aanmoedigingen. Zo’n 20 procent van onze medewerkers neemt weleens deel aan sportevenementen. Er zitten heel wat liefhebbers van andere sporten bij, maar als bedrijf kiezen we voor lopen. De basisuitrusting is laagdrempelig en je kan meteen aan de slag. Al organiseren we ook weleens fietsevents van 25 km waarop de kinderen van medewerkers dan mee mogen. De 80 kilometer is voor de sportievelingen”, vertelt hij.
Leuk is, volgens Pauwels, dat hij voor deze marathon onder de collega’s heel wat beginners heeft warm kunnen maken. “Daarin speelt het groepsgevoel zeker mee. Over de middag wordt er samen getraind. We hebben een paar topsporters in huis die advies geven en trainingsschema’s opstellen voor hun collega’s. Ons team bestaat uit 150 vooral jonge ingenieurs. Ik hoef je niet te vertellen dat die profielen moeilijk te vinden zijn. Als werkgever loop je in kijker door title sponsor te zijn van de marathon van Gent. Daardoor communiceer je dat je meer bent dan een ‘werk’gever en dat je groepsgevoel en zelfs vriendschap onder collega’s belangrijk vindt.”
(wdh) - Meer info: www.marathonvangent.be
8 september 2017Sporten helpt om te vermageren en te ontstressen, dat weet iedereen. Maar het doet je ook beter presteren op het werk. Ontdek welke sport het best past bij welke situatie.
Zo'n vier op de tien mensen geven hun werkverplichtingen de schuld van hun gebrek aan lichaamsbeweging, zo blijkt.
Wat doe jij buiten het werk? Hoe je je vrije tijd besteedt, kan een grote impact hebben op je carrière.
Het hoeft niet meer gezegd dat een typische bureaujob werknemers allesbehalve fit maakt. Maar welke jobs zijn dan wel goed voor je lijn?
Teams waarin werknemers goed op elkaar zijn ingespeeld, zijn ontzettend belangrijk. Deze tips uit de sportwereld zijn ideaal om aan je team te werken.
Hoe ziet het diversiteitsbeleid van De Lijn eruit? En wat zegt het over de kansen die je er krijgt?
De kans is groot dat je in het kamp van de perfectionisten zit. En dat dit een pak energie kost? Of je werkplezier lijdt eronder? Maar oké is ook best oké!
Voelt het aan alsof je ter plaatse blijft trappelen en niet meer kunt groeien in je job? Indien ja, dan is de kans groot dat je carrière op een plateau zit.
Het klinkt stom, maar ik erger me aan de muziekkeuze van mijn collega’s...