Mannen verouderen sneller door langdurige werkloosheid

Mannen die meer dan twee jaar zonder job zitten, vertonen sneller tekenen van veroudering in hun DNA dan mannen die niet langdurig werkloos zijn. Dat blijkt uit Fins onderzoek.
#

Wetenschappers van de University of Oulu en Imperial College Londen kwamen tot deze conclusie na een analyse van DNA-monsters van 5.620 Finse mannen en vrouwen geboren in 1966.

De onderzoekers keken onder meer naar de lengte van de telomeren van de proefpersonen. Deze structuren zitten aan het uiteinde van chromosomen en beschermen de genetische code tegen beschadiging. Telomeren worden korter naarmate men ouder wordt, hun lengte wordt bijgevolg beschouwd als een teken van biologische veroudering. Zo zijn korte telomeren gekoppeld aan een hoger risico op leeftijdsgebonden ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Wat bleek?

De analyse van DNA-monsters uit 1997, wanneer alle participanten de leeftijd van 31 jaar hadden bereikt, toont aan dat mannen die voor het onderzoek minstens twee jaar werkloos waren geweest dubbel zoveel kans hadden op korte telomeren dan mannen die voortdurend hadden gewerkt. Bij de analyse werd rekening gehouden met andere sociale, biologische en gedragsmatige factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden.

Deze trend werd echter niet waargenomen bij vrouwen. Of langdurige werkloosheid schadelijker is voor mannen dan voor vrouwen moet in toekomstige studies worden onderzocht.

Effect langdurige werkloosheid

"Er zijn al veel onderzoeken geweest die langdurige werkloosheid koppelen aan een slechte gezondheid. Dit is de eerste studie die dit effect aantoont op cellulair niveau. Deze bevindingen wijzen op de verontrustende effecten van werkloosheid op de lange termijn. Mensen aan het werk houden moet dan ook een essentieel onderdeel zijn van gezondheidscampagnes", aldus professor Leena Ala-Mursula van de Oulu Universiteit.

(nm) – Bron: Oulu.fi & 6minutes.be 

10 januari 2014
Anderen bekeken ook