Minder vaak opslag voor vrouwen, geen zorg voor mannen
Het glazen plafond, de loonkloof... Typische clichés of bestaan ze ook echt?
IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, telde vorig jaar 642 meldingen over "ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk", 9 procent meer dan in 2007. In de meeste gevallen ging het om pesterijen (68 procent). Toch mondde maar 12 procent uit in een formele klachtenprocedure, wat minder was dan voorgaande jaren. In 2005 waren er 367 meldingen.
In 2008 nam het aantal meldingen dat uitmondde in een formele klachtenprocedure af tot 12 procent, tegenover 18,5% in 2005. Bij zo’n procedure is er sprake van een onderzoek en een officieel aanbevelingsrapport. "Er zijn nu relatief meer vragen om een intakegesprek, advies en eerste opvang, en meer klachten die via een interventie of bemiddeling kunnen worden afgehandeld, zonder formele onderzoeksprocedure", zegt IDEWE in een persbericht. "Dat is een gunstige evolutie. Bij een formele procedure zijn de partijen immers meer geneigd om in de verdediging te gaan, waardoor de kans op een bevredigende oplossing afneemt."
Het waren vooral mannen, leidinggevenden of directieleden die werden aangeklaagd. De meeste meldingen en klachten, tussen 2005 en 2008, gingen over pesterijen (68 procent) en psychisch geweld (21 procent). In mindere mate ging het om ongewenst seksueel gedrag (10 procent) en fysiek geweld (3,5 procent).
Amper in 1 procent van de meldingen en klachten was er misbruik in het spel. Geen enkele van die meldingen leidde tot een formele klachtenbehandeling. Hoewel het niet evident is om te bepalen wat ongewenst grensoverschrijdend gedrag is, was er volgens de preventieadviseur in 40 procent van de gevallen wel duidelijk sprake van pesten, ongewenst seksueel gedrag of geweld.
Ongeveer 35.000 werkgevers en zowat 600.000 werknemers zijn bij IDEWE aangesloten. De organisatie ijvert voor preventie om de problematiek in te perken.
(De Standaard.biz)   
9 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het glazen plafond, de loonkloof... Typische clichés of bestaan ze ook echt?
De recessie zet heel wat werknemers ertoe aan zich aan rattenstreken te wagen.
Betere bedrijfsresultaten, gemakkelijker het juiste talent aantrekken en een gunstiger bedrijfsimago? Meer vrouwen in het management!
1 op de 12 werknemers (8,3%) kreeg in de laatste 6 maanden minstens af en toe te maken met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer...
Strak in het pak naar het werk? Geen goed idee! Het is namelijk ongezond om een das te dragen. Voortaan ga je best gewoon in een T-shirt naar het werk.
Pesterijen op het werk zijn volgens de wet onterecht en terugkerend gedrag dat buiten of binnen de onderneming of instelling voorkomt.
In tegenstelling tot wat veel mensen misschien nog denken, is de federale overheidsdienst een heel moderne en vooruitstrevende werkgever...
Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan mijn directe chef. Tijd voor promotie?
De zorgsector schreeuwt om personeel. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er diverse opleidingsstelsels in het leven geroepen. Hoe gaat dat in zijn werk?