Als kersverse mama terug aan de slag: 5 praktische tips
Als je als kersverse mama terug aan de slag gaat, is dat niet altijd even eenvoudig, ook al willen sommigen onder ons dan weer echt grààg terug gaan werken.
Ouderschapsverlof, dé loopbaanonderbreking waarin mannen voor hun vaderrol kiezen, wint aan populariteit. Deeltijds ouderschapsverlof is na deeltijds tijdskrediet het populairste. 31,55 % van de mannen die voor een vorm van loopbaanonderbreking kiest, kiest voor deeltijds ouderschapsverlof.
Het aantal mannen tussen 30 en 40 jaar dat ouderschapsverlof neemt, is gestegen met 54 % tegenover 5 jaar terug. De cijfers werden berekend door hr-dienstengroep Acerta op basis van gegevens van 2017 bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo’s als grote ondernemingen.
Het aandeel mannen dat minder op kantoor en meer bij zijn gezin zit, mag dan wel duidelijk stijgen, toch blijft het een minderheid: in 2017 nam slechts 2,44 % van de mannen deeltijds ouderschapsverlof. Bij de mannen tussen 30 en 40 jaar was dit 5,36 %.
Als de mannen meer thuis zijn, werken de vrouwen dan meer dan vroeger? Ja, zeggen de cijfers. Het percentage voor de vrouwen is gedaald naar 4,51 %. Nele Mertens, juriste van het Acerta kenniscentrum: “Dit gaat over ouderschapsverlof en dus over papa’s. Blijkbaar offeren zij meer dan vroeger een stuk van hun rol als werknemer op voor hun rol als vader. Dat het percentage vrouwen met deeltijds ouderschapsverlof daalt, is niet onlogisch, het wijst op een herverdeling.”
In 2017 nam in totaal 7,75 % van de mannelijke werknemers een of andere vorm van loopbaanonderbreking. Meer dan de helft van de loopbaanonderbrekingen betreft deeltijds tijdskrediet, de populairste vorm. Andere bekende soorten loopbaanonderbreking of -vermindering naast ouderschapsverlof zijn bijvoorbeeld landingsbanen voor oudere werknemers, medische bijstand, educatief of palliatief verlof. Bij de vrouwen nam in 2017 15,33 %, ofwel ongeveer het dubbel van de mannen, een vorm van loopbaanonderbreking. Loopbaanonderbrekingen komen vooral voor in de social profitsector of bij werknemers boven de 50. Het komt ook vaker voor in grote dan in kleine bedrijven.
Nele Mertens: “Grote bedrijven staan blijkbaar toleranter tegenover loopbaanonderbreking, het percentage werknemers dat tegelijk in loopbaanonderbreking kan gaan, wordt hier en daar opgetrokken. Wellicht is het in een groter team bovendien net iets makkelijker om iemand (deeltijds) te vervangen. En van de kant van de werknemer: in een groter bedrijf is de afstand werknemer-werkgever soms wat groter, of positief uitgedrukt, in kleinere bedrijven zijn werknemers algauw meer betrokken. Anderzijds zal een werkgever in zeer kleine bedrijven - die niet zo makkelijk een vervanger kan vinden voor zijn medewerker in loopbaanonderbreking - soms gebruikmaken van zijn recht om de onderbreking of de vermindering van de loopbaan te verbieden.”
Die loopbaanonderbrekingen kunnen niet altijd en overal zomaar worden ingezet. Er is tijdig overleg nodig met de werkgever, zodat de (lange) afwezigheid kan worden opgevangen. Er zijn voorwaarden verbonden die moeten zorgen voor een evenwicht tussen de belangen van de werknemer en zijn gezin enerzijds en die van het bedrijf anderzijds. De werkgever kan het ouderschapsverlof uitstellen als dat anders de continuïteit van het bedrijf in gevaar brengt.
Toch wordt de wetgeving alsmaar soepeler, zodat werknemers hun werkleven meer en meer naar hun hand kunnen zetten. Zo wordt binnenkort misschien loopbaansparen in het leven geroepen. Loopbaansparen staat voor het principe dat werknemers een aantal buitenwettelijke vakantiedagen, vrijwillige overuren en nog een aantal andere gepresteerde uren zouden kunnen opsparen om later – over jaren en zelfs over werkgevers heen - als betaald verlof op te nemen.
(mr)
6 juli 2018Als je als kersverse mama terug aan de slag gaat, is dat niet altijd even eenvoudig, ook al willen sommigen onder ons dan weer echt grààg terug gaan werken.
Soms wil je even op een pauzeknop duwen en meer tijd aan je gezin besteden. Met wat hou je dan best allemaal rekening?
Jongleren tussen werk en privé is niet altijd eenvoudig met kinderen in huis. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder je ambities in de kast moet stoppen!
De meeste ouders stonden toen je klein was al klaar met advies op maat, maar ook met enkele basisadviezen die je levenslang in je rugzak kan stoppen.
Werkgevers moeten hun queeste richting werkgeluk laag per laag aanpakken. “Luister naar je medewerkers, zonder een oordeel over hen te vellen. Dat is veel belangrijker dan een zoveelste jaarlijks event.”
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!
Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
Goed nieuws voor de twijfelaars onder ons die moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft voordelen en het kan je slimmer maken!