De upgrade van de bedrijfskantine: collega’s ontmoeten en gezond eten
Vroeger heette het nog een refter, kantine of koffiekamer, nu is het al snel een lounge. Bedrijven doen inspanningen om hun bedrijfskantine te upgraden.
“Oud en een beetje saai”, zo omschrijft Bettina De Norre de oude Aquafin-refter. Maar er komt dus een nieuw hoofdkantoor in Aartselaar, in lijn van het hele Campus Aquafin-project. “Dat wordt een multifunctioneel gebouw dat ook beter ingebed is in de omgeving. Met veel glas en buitenbelevingsplekken.”
Geen kantine zonder catering. Daarvoor deed Aquafin een oproep aan de medewerkers om mee het beleid te bepalen. Campus Aquafin staat voor transparantie, duurzaamheid en engagement naar de omgeving, en dat moet ook blijken uit het cateringconcept. Zo kwam Bettina in the picture. “Ik ga niet achter de kookpotten staan. Dat is ook niet de bedoeling van dit project. Gelukkig maar, want een keukenprinses ben ik niet. Thuis kookt mijn echtgenoot”, vertelt ze lachend.
De taak is breed. “Het gaat over het formuleren van het concept en de speerpunten. Daarna ga ik met onze collega’s van procurement op zoek naar een cateringpartner, liefst een die meedenkt over duurzaamheid. De volgende fase is de uiteindelijke uitrol, gepland voor september 2022.”
Bettina is als management assistent (officieel: coördinator directiezaken) ook coördinator van het cateringproject, maar doet dat niet alleen. “Ik heb twee collega’s naast mij: Joris en Katrien. Onze functies zijn eigenlijk niet van tel. De oproep ging naar iedereen. Daarnaast hebben we een klankbordgroep om onze ideeën mee af te stemmen. We doen dit project naast onze gewone job. Zo’n project geeft je extra energie, waardoor je het ook kunt opbrengen. Het is fijn dat Aquafin kansen biedt om iets te doen buiten je eigenlijke functie.” Of hoe je job en werkgever bijdragen tot je engagement en betekenis toevoegen.
Waarom de keuze op Bettina viel? Dat weet ze niet, al zal haar voeling met het topic ongetwijfeld helpen, net als haar ervaring bij de organisatie van evenementen. “Ik ijver al lang voor aandacht voor bijvoorbeeld vegetarische alternatieven of zo veel mogelijk lokale leveranciers. Bovendien ben ik als overtuigde bioboerin veel bezig met voeding. Ik eet graag en gezond, zowel vegetarisch als vlees.” Zelf baat Bettina een vrij uitgebreide volkstuin uit met een divers aanbod. “Diverse soorten tomaten, zoete aardappelen en pastinaak. Maar ook allerhande kolen en bonen. Het is een hobby waar je gigantisch veel tijd in steekt. Mensen onderschatten dat weleens. Maar ik doe het graag en je ziet natuurlijk het resultaat op je bord.”
Welke klemtonen wil Bettina zelf leggen voor de toekomstige catering van Aquafin, met toch een duizendtal werknemers? “Ik vind een seizoensgebonden aanbod wel belangrijk. In het verlengde hiervan zou ik opteren voor lokale producten. En ook afval zoals wegwerpverpakkingen zou ik maximaal vermijden. Daar heb ik me tijdens de coronaperiode nogal aan geërgerd”, vult ze aan. “Ten slotte zou ik het fijn vinden, mocht ons cateringproject ook iets van sociale tewerkstelling kunnen bewerkstelligen. Om iets te kunnen betekenen voor mensen voor wie het pad niet zo geëffend is. En oh ja: gezond en lekker eten. Dat natuurlijk ook (lacht)!”
Ontdek: 9 tips om evenwichtig en gezond te lunchen zonder moeite
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
9 november 2021Vroeger heette het nog een refter, kantine of koffiekamer, nu is het al snel een lounge. Bedrijven doen inspanningen om hun bedrijfskantine te upgraden.
Wandelvergaderingen zijn het beste van twee werelden: gezond én creatief. Peggy Michiels weet er alles over...
Heb je op het einde van de dag geen energie meer om te genieten, dan is het hoog tijd om te werken aan een fitter en vitaler leven!
Een evenwichtige en gezonde lunch geeft je tonnen energie. Met deze tips maak je makkelijk en snel een heerlijk middagmaal!
Wordt de tijd van de middagpauze meegeteld als arbeidsduur? En kunnen de uren gewerkt tijdens een pauze worden beschouwd als overuren?
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Het is de gouden driehoek in lichamelijk welzijn: goed bewegen, eten en slapen. Maar hoe zit dat in tijden van thuiswerk en corona?
Je kunt in je middagpauze veel leukere, socialere en gezondere activiteiten inplannen dan saai je boterhammetjes oppeuzelen...
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...