Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Makkelijk geld besparen dankzij Kakebo

Sparen: voor de een is het kinderspel, voor de andere een hele opdracht. Hoor je tot die laatste groep en wil je meer controle krijgen over je budget? Doe het op z’n Japans met de Kakebo-planner.

Je hebt een mooi loon en toch lukt het maar niet om wat geld op je spaarboekje te zetten. Herkenbaar? Zelfs al hou je nauwkeurig al je inkomsten en uitgaven bij, toch lijkt het een onmogelijke opdracht om te sparen. En vaak komt dat door die kleine uitgaven die eigenlijk niet nodig zijn. Een dure koffie aan het station, die designertas die toch alleen maar in de kast staat, dat ene kleedje dat in de kast hangt, met het prijskaartje er nog aan.

Wil je daar komaf mee maken en je spaarboekje wat aandikken? Kakebo is misschien wel een redding. Dat is een Japanse methode die je helpt je inkomsten en uitgaven helder op een rijtje te zetten en te werken aan je spaardoelen. En het kan eigenlijk helemaal niet fout gaan.

Budgetteren op z’n Japans

Kakebo, ook wel bekend als Kakeibo, betekent letterlijk ‘huishoudboekje’, al gaat het veel verder dan dat. Het is geen overzichtje waarbij je in de ene kolom noteert hoeveel geld er binnen komt, en in de andere hoeveel je uitgeeft, zoals vele andere budgetplanners wel werken.

Hoe een Kakebo dan wel werkt? Als eerste stap noteer je je inkomsten en je uitgaven die je in de volgende maand verwacht. Sommigen weten perfect wat ze de volgende maand krijgen en welke rekeningen ze moeten betalen, anderen – zelfstandigen bijvoorbeeld – weten dat niet. Belangrijk is om je inkomsten te onderschatten en je uitgaven te overschatten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zelfreflectie ten top

Daarna noteer je op de volgende pagina alle overige uitgaven en welk bedrag je hoopt op je spaarboekje te zetten. Je uitgaven kun je opsplitsen in vier categorieën:

  • Algemeen: eten, huishuur of afbetaling hypotheek, vervoerskosten, medicijnen, ...
  • Plezier: uitgaan, sporten, shoppen, ...
  • Cultuur: boeken, studie, musea, theater, ...
  • Incidentele uitgaven: cadeautjes, herstellingen, nooduitgaven, ...

De logische volgende stap is dat je op het einde van de maand al je uitgaven optelt en kijkt of je je het gehoopte bedrag op je spaarrekening hebt kunnen zetten. Bij vele budgetplanners stopt het daar, maar niet bij een Kakebo. Inspirerende quotes zetten je aan het denken over je financiële toestand waardoor je een beter inzicht krijgt in je uitgavenpatroon.

Hou vol

Het is niet voor iedereen makkelijk om elke maand opnieuw alles nauwkeurig bij te houden. Maar als je Kakebo een jaar lang gebruikt, kun je al je jaarlijkse inkomsten en uitgaven makkelijk in een diagram gieten, waardoor je een nog beter zicht krijgt op de grootste valkuilen, en natuurlijk ook op wat je écht gelukkig maakt.

Je kunt budgetteren op z’n Japans door een spreadsheet bij te houden op je computer of je smartphone. Maar Kakebo-aanhangers raden dat af. Een papieren boekje invullen zorgt ervoor dat je bewust en zonder afleiding bezig bent met je financiën. Wil je het proberen? Een Kakebo kost 15 euro, en zo kun je al meteen een eerste uitgave noteren in je gloednieuwe budgetplanner.

(dt/em) - Bron: Get The Gloss  

20 juli 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook