Met welke vooroordelen heb jij te maken op je sollicitatie?
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.
Rekening houdend met het personeelsbeleid in een onderneming kan een werkgever beslissen om een jobaanbieding onmiddellijk extern aan te kondigen. Er bestaat geen wettelijke verplichting om eerst de eigen werknemers te informeren en een functie voorafgaandelijk intern open te stellen.
Het is wel verboden iemand te discrimineren in het kader van de ‘werving en selectie’-procedure van een nieuwe werknemer. Dit verbod geldt zowel in privé- als overheidsbedrijven en tijdens alle fases van de aanwervings- en selectieprocedure. Concreet houdt dit in dat een werkgever tijdens deze procedure geen interne medewerker kan uitsluiten enkel en alleen op basis van het feit dat deze werknemer reeds bij hem in dienst is.
Een werkgever is verplicht het principe van gelijke behandeling na te leven ten aanzien van alle sollicitanten. Hierbij is elke vorm van discriminatie op grond van leeftijd, geslacht of seksuele geaardheid, burgerlijke staat, ziekteverleden, ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming, politieke of levensovertuiging, handicap, lidmaatschap van een vakbond of een andere organisatie verboden. Iedere kandidaat die zich geroepen voelt te reageren op een openstaande vacature moet dus tijdens de selectieprocedure op dezelfde manier behandeld worden, ongeacht of de kandidaat reeds werknemer in het bedrijf is of niet.
Een werkgever moet zijn selectiecriteria immers op een objectieve en redelijke wijze kunnen rechtvaardigen. Een werkgever kan in dat opzicht niet zonder enige reden zeggen dat elke interne medewerker zonder meer uitgesloten is van een welbepaalde selectieprocedure. Objectieve verschillen zoals bijvoorbeeld de vereiste van een welbepaald diploma kunnen en mogen uiteraard wél leiden tot een verschil in behandeling.
Indien u zich als werknemer gediscrimineerd voelt, kan u een klacht indienen bij de Inspectie, het Centrum voor Gelijke Kansen, de Dienst Migratie of de arbeidsbemiddelingsbureaus van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Je kan als werknemer uiteraard ook steeds onmiddellijk een vordering instellen.
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.
Een ergerlijke tendens die overwaait uit de datingwereld: ook op de arbeidsmarkt is ghosting aan een opmars bezig. We gidsen je langs enkele opvallende cijfers!
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Welke score geven Belgische werknemers aan hun bedrijf?
Voor veel werknemers liggen de doorslaggevende factoren om van job te veranderen in de privésfeer...
Zou jij je vandaag nog altijd kandidaat stellen voor de job die je nu uitoefent?
Misschien is die ene openstaande vacature op je huidige werk wel geknipt voor jou? Intern solliciteren, hoe pak je dat best aan? Ontdek hier enkele tips.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Echt gebeurd in de winkelstraat. Aan een etalage hangt een blad: Gezocht: studenten met goed voorkomen. Maar mag dat wel?