Mannen blijven vaker thuis voor hun kind
Meer en meer vaders ruilen werktijd in om meer bij hun kinderen te zijn.
Elke werknemer, ongeacht zijn arbeidsregeling (voltijds of deeltijds), heeft ‘het recht om van het werk afwezig te zijn, ter gelegenheid van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat’. Naast de vader heeft ook de meeouder, die geen wettelijke afstammingsband heeft met het pasgeboren kind van zijn partner, onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof.
Het recht op geboorteverlof (het vroegere vaderschapsverlof) ontstaat bij de geboorte van je kind. Het is in beginsel zonder belang dat je kind “op tijd” ter wereld komt. Het maakt dus niet uit of je kindje voor of na de voorziene bevallingsdatum geboren wordt. De geboorte van een meerling geeft maar eenmaal recht op verlof.
Lees ook: Wat is het geboorteverlof?
Bij de geboorte van je kind heb je het recht om 20 (werk)dagen afwezig te zijn van het werk. Je mag deze vrij kiezen binnen een termijn van 4 maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling. De dag van de bevalling zit vervat in deze termijn.
De wet bepaalt expliciet dat de kersverse vader of meeouder zelf kiest wanneer hij/zij het geboorteverlof opneemt. Het akkoord van je werkgever over je planning heb je niet nodig, net zo min kan hij weigeren dat je geboorteverlof opneemt de 20 dagen vanaf de dag van de geboorte van je kind.
Om geboorteverlof op te nemen, moet je als werknemer je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de bevalling. Als meeouder is het ook aangewezen om de nodige bewijzen aan te leveren, zoals een geboorteakte of bewijs van samenwoning. De procedure voor het aanvragen van geboorteverlof is echter nog niet bij wet vastgelegd.
Extra: Hoelang duurt het geboorteverlof?
De vrije keuzemogelijkheid brengt met zich mee dat je werkgever je niet kan sanctioneren wanneer je tegen zijn zin toch geboorteverlof opneemt. Je bent wettig afwezig en behoudt de eerste 3 dagen van het geboorteverlof je normale loon. Voor de resterende dagen betaalt je ziekenfonds een uitkering.
Als vader of meeouder krijg je tijdens het geboorteverlof, onder bepaalde voorwaarden, ontslagbescherming. Je werkgever mag je dus niet ontslaan omwille van dit verlof. De ontslagbescherming start van zodra je schriftelijk melding doet van het verlof en loopt tot 3 maanden na die kennisgeving. Bij een inbreuk op de ontslagbescherming moet je werkgever een forfaitaire vergoeding betalen die gelijk is aan 3 maanden loon, bovenop de gewone verbrekingsvergoeding.
CHECK: Ben ik als vader beschermd tegen ontslag?
(lm) - Bronnen: Acerta / RIZIV - Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.
2 januari 2023Meer en meer vaders ruilen werktijd in om meer bij hun kinderen te zijn.
Vaderschapsverlof? Vanaf nu spreken we van “geboorteverlof”. Ook de meemoeder, de vrouwelijke partner van de moeder van het kind, heeft hier nu recht op.
Sinds 1 januari 2023 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 20 werkdagen geboorteverlof.
Mijn vrouw heeft bij de geboorte van ons dochtertje zes maanden ouderschapsverlof genomen. Heb ik als vader dan ook nog recht op ouderschapsverlof?
De eerste drie dagen betaalt je werkgever je volledige loon gewoon door. De volgende twaalf dagen vergoedt het ziekenfonds je.
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Sinds kort bestaat er een nieuwe optie voor het opnemen van ouderschapsverlof.
Mama’s en papa’s die kinderen jonger dan 12 jaar hebben, nemen tijdens de zomervakantie massaal hun ouderschapsverlof op.
Ontslagen worden na de geboorte van je kleine is een nachtmerrie. Gelukkig zijn vaders en meeouders die geboorteverlof opnemen beschermd tegen ontslag.