De opmars van de ‘nine-to-five-mentaliteit’
Het is een klassieke vermelding in veel jobadvertenties: ‘Je hebt geen 9- tot-5-mentaliteit.’ Maar heel wat kandidaten kunnen zo’n 9-to-5-aanpak wél waarderen.
De bekendste categorie betreft het personeel met een leidinggevende functie of een vertrouwenspost. Het gaat, onder meer, om de directeurs, filiaaluitbaters en werknemers die de werkgever kunnen verbinden tegenover derden. De werkgever mag deze werknemers vragen om in het weekend te werken maar niet op zondag (tenzij voor specifiek werk of in specifieke sectoren).
CHECK: Hoeveel uren mag je werken?
Val je wel onder de toepassing van de strenge arbeidsduurreglementering, dan kan je baas je niet zomaar in alle omstandigheden vragen om in het weekend iets af te werken. Integendeel, er dreigt een schending van de verplichte naleving van de uurroosters, een schending van het verbod op overwerk en indien je verplicht zou zijn om op zondag te werken, een miskenning van de verplichte zondagsrust.
Lees ook: Hoe vaak presteer jij overuren?
De Arbeidswet verbiedt je werkgever om je te laten werken buiten het uurrooster dat bepaalt op welke dagen en uren van de week je normaliter werkt. Voorts geldt ook een verbod op overwerk. Wanneer je al tijdens de week hebt gewerkt, zal het weekendwerk vrij snel gepaard gaan met een overschrijding van de toegelaten wekelijkse arbeidsduurgrens die voor de meeste sectoren is vastgelegd op 40 uren.
In specifieke onvoorzienbare omstandigheden is een afwijking hierop toegestaan. Weekendwerk is bijvoorbeeld mogelijk als dat noodzakelijk is om het hoofd te bieden aan een buitengewone vermeerdering van werk of indien dit door een onvoorziene noodzakelijkheid wordt vereist. Het gaat telkens om gevallen van overmacht. In beide gevallen is wel een voorafgaande toestemming van de vakbondsafvaardiging en arbeidsinspectie vereist.
Extra: Welk loon krijg je voor een feestdag?
De kans dat de vraag om weekendwerk te verrichten legitiem is, lijkt me in het licht van de strenge reglementering eerder beperkt. Wellicht staat het je, althans vanuit juridisch oogpunt, vrij om het weekendwerk te weigeren zonder dat je hiervoor gesanctioneerd kan worden.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
Het is een klassieke vermelding in veel jobadvertenties: ‘Je hebt geen 9- tot-5-mentaliteit.’ Maar heel wat kandidaten kunnen zo’n 9-to-5-aanpak wél waarderen.
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Beantwoord jij ’s avonds ook vaak nog werkmails? Of werk je in het weekend soms door om een deadline te halen? Je bent zeker niet alleen.
Een jaar na het ‘recht op deconnectie’ worden nog 6 op de 10 Vlamingen buiten de werkuren gecontacteerd door hun leidinggevende...