Mag mijn baas me vragen om in het weekend te werken?
Of je baas je mag vragen in het weekend te werken, hangt vooral af van de vraag of je onder de toepassing van de arbeidsduurreglementering valt ...
Bij collectieve sluiting of het vastleggen van een verplichte periode waarbinnen de vakantie moet opgenomen worden, moet een welbepaalde procedure gevolgd worden en zal het gevolg zijn dat de werknemers verplicht tegelijkertijd vakantie moeten nemen.
Is er geen collectieve sluiting, dan rest de zogenaamde individuele vakantie die slechts kan opgenomen worden in gemeenschappelijk akkoord met de werkgever, ook al kan het akkoord van de werkgever stilzwijgend zijn.
Vakantie kan in dat geval nooit eenzijdig vastgelegd worden, noch door de werkgever noch door de werknemer. Je kan dus als werknemer misschien heel graag gedurende een welbepaalde periode vakantie willen nemen, een absoluut recht op deze periode heb je niet. Het komt er op aan tijdig een goede dialoog aan te gaan met je collega’s en je werkgever om samen tot een akkoord te komen.
Check: Wanneer mag jij vakantie nemen?
In welke omstandigheden en om welke redenen een werkgever verlof mag weigeren, een reeds toegestane vakantie kan intrekken of meer nog, een personeelslid kan terugroepen uit vakantie, zal je nergens terugvinden in de wet. Rechtbanken hebben evenwel reeds verschillende keren aanvaard dat de werkgever, in het belang van de onderneming en uiteraard afgewogen tegenover de belangen van de werknemer, een verlofaanvraag kan weigeren, intrekken of zelfs iemand terugroepen uit vakantie.
Met andere woorden, de beslissing van de werkgever moet in proportie staan tot de gevolgen voor de werknemer. Gewapenderhand iemand aan de slag doen gaan, is natuurlijk nooit mogelijk, maar indien blijkt dat de werkgever met gegronde redenen iemand terugroept en de werknemer in kwestie weigert, kan dit beschouwd worden als werkweigering, wat op zijn beurt kan beschouwd worden als grond voor ontslag om dringende reden. In dit laatste geval heeft de werknemer geen recht op een verbrekingsvergoeding noch op werkloosheidsuitkeringen.
Vakantie FAQ: Alle feiten op een rij...
Het spreekt echter voor zich dat de werkgever er zich moet voor behoeden de goede werksfeer in het gedrang te brengen en rekening moet houden met de financiële gevolgen voor de werknemer - denk bijvoorbeeld aan de annuleringskosten van een geboekte reis.
Uitzonderlijke situaties kunnen uitzonderlijke maatregelen rechtvaardigen. Je werkgever kan en mag je dus wel degelijk terugroepen uit vakantie, je vakantie intrekken en/of verlof weigeren als hij/zij daar een gegronde reden voor heeft. In geval van discussie, heeft de rechtbank het laatste woord.
Lees ook: Nieuwe vakantieregels vanaf 2024
(dvh) - Bron: Securex
16 augustus 2023Of je baas je mag vragen in het weekend te werken, hangt vooral af van de vraag of je onder de toepassing van de arbeidsduurreglementering valt ...
Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!
Vanaf 2024 gelden een aantal nieuwe regels die te maken hebben met het opnemen van je vakantiedagen...
Bijna 4 op de 5 werknemers leest buiten de werkuren zakelijke e-mails en reageert op zakelijke berichten via sociale media, zo blijkt uit een rondvraag.
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.
Neem jij je smartphone of laptop van het werk mee op vakantie deze zomer? “Een goede overdracht blijft cruciaal.”
Ben jij een workaholic? Goed voor je portemonnee, maar je lichaam is er niet mee gebaat. Wij geven je enkele tips om je lichaam in eer te herstellen.
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?