Met succes je loon onderhandelen: 7 tips
Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.
Maar hoe zit het bij ons? Mag men tijdens een sollicitatieprocedure naar je loon vragen of eisen dat je een loonbrief bezorgt?
Tijdens een sollicitatieprocedure wisselen sollicitant en (potentiële) werkgever heel wat informatie met elkaar uit. De werkgever moet er zich echter van bewust zijn dat sommige vragen niet door de beugel kunnen. Vragen naar een eventuele zwangerschap bijvoorbeeld (tenzij de uit te oefenen job in dit geval een gevaar zou betekenen).
Cao nr. 38 van de Nationale Arbeidsraad bepaalt expliciet dat de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant moet worden gerespecteerd. Vragen over het privéleven zijn enkel verantwoord als ze relevant zijn voor de ‘aard en de uitoefeningsvoorwaarden van de functie’.
Joyce Hendrickx, Informatiebeheerder van het Juridisch Kenniscentrum van SD Worx: ‘Dit geldt niet alleen voor de werkgever, maar ook voor personen die namens hem aan de selectieprocedure deelnemen, zoals bijvoorbeeld psychologen. Een duidelijk voorbeeld is de vraag of een sollicitante zwanger is. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan deze vraag relevant zijn voor de aard en de uitoefeningsvoorwaarden van de functie en bijgevolg geoorloofd zijn. Namelijk wanneer de functie niet mag worden uitgevoerd door zwangere vrouwen omdat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind.’
Vragen naar het huidige loon of naar een loonbrief is dus in principe niet toegestaan, hoewel er hier en daar discussie over bestaat.
Het is natuurlijk wel zo dat het in bepaalde omstandigheden handig kan zijn voor de werkgever om het loon van de sollicitant te kennen. Bijvoorbeeld als de sollicitant aangeeft evenveel of meer te willen verdienen dan hij nu verdient.
In dat geval maakt de sollicitant zelf een ‘uitoefeningsvoorwaarde’ van het loon, zoals bedoeld in de cao. Het is in die situatie dan ook gerechtvaardigd om niet enkel naar het loon te vragen, maar ook naar een recente loonbrief om die bewering te controleren.
Om discussie te vermijden, laat de werkgever de sollicitant het best op papier verklaren dat hij enkel de job wenst uit te voeren aan dezelfde of aan betere voorwaarden dan zijn huidige job.
Het is belangrijk om weten dat je als sollicitant, zelfs in dat laatste geval, niet verplicht bent om de gevraagde informatie te bezorgen. Het is dan natuurlijk maar de vraag welke invloed dat zal hebben op je kans om de job te bemachtigen.
(mr)
20 juni 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.
Je werkt hard, maar er lijkt alleen maar extra werk (vaak van anderen) en geen loon bij te komen. Laat jij over je heen lopen?
487.844 euro per dag verdienen, dan kan het al bijna niet anders dan dat je voor één van de grootste technologiebedrijven ter wereld werkt.
Wie wil er nu geen opslag? De eerste stap is het durven vragen aan je baas. Maar dan begint het pas. Deze weetjes kunnen je op de goede weg helpen ...
Nederlander Robert Castermans, zelfstandig consultant, onderscheidt een aantal belangrijke fases die alle onderhandelingen kenmerken.
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
Skip je je pauze wel eens? We hebben dat (half) uurtje pauze écht nodig om gefocust te blijven. Met deze tips blijf je scherp, de hele dag door.
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...
De bouwsector stelt jaar na jaar meer vrouwen aan het werk. In welke functies gaan vrouwen het vaakst aan de slag?