Wat is klein verlet?
Voor bepaalde grote gebeurtenissen in je leven, mag je betaald één of meerdere dagen verlof nemen.
Het is zover: de vaccinatiecampagne is begonnen en elke Belg die dat wil, krijgt - als alles goed verloopt - ten laatste tegen september een vaccin toegediend dat Covid-19 infecties voorkomt. Waar en wanneer dat gebeurt hangt af van je beroepssituatie en woonplaats. Wanneer het voor jou zover is, krijg je een persoonlijke uitnodiging via een brief, mail of sms. Deze afspraak kun je bevestigen, weigeren (als je geen vaccin wil) of verplaatsen.
Lees ook: Kan je baas het coronavaccin verplichten?
De vaccinatiestrategie voorziet een doorgedreven vaccinatie, zeven dagen op zeven. Na de inenting van de eerste dosis volgt de inenting van de tweede dosis. Al naargelang het vaccin gebeurt dit zo’n 3 à 4 weken later.
Werknemers die zich willen laten vaccineren, moeten dus voorlopig nog even hun persoonlijke uitnodiging afwachten vooraleer ze weten of hun afspraak al dan niet tijdens de werkuren ingepland staat. Heb je een afspraak tijdens de werkuren en kan of wil je de afspraak niet verplaatsen? Dan ben je voor de duur van de vaccinatie afwezig van je werk. Maar hoe zit het met die afwezigheid? Word je dan doorbetaald of niet?
De huidige wetgeving is hierover duidelijk: wie een afspraak wil maken voor een medische raadpleging (zoals een vaccinatie) is verplicht om die afspraak buiten de werkuren in te plannen.
Is dat echt niet mogelijk, dan heb je als werknemer een attest van de geneesheer nodig waarin dit vermeld staat. Met dit document heb je het recht om afwezig te zijn voor de duur van de vaccinatie, al word je dan in principe niet betaald door je werkgever. Dit kun je oplossen door onderling met je baas af te spreken om die afwezige uren eventueel op een later moment in te halen.
Extra: Mijn doktersbezoek kan enkel tijdens de werkuren. Behoud ik mijn loon?
Ondertussen onderzoekt de regering de mogelijkheid om de vaccinaties ook op de werkvloer te laten plaatsvinden, onder begeleiding van de arbeidsgeneesheer. Zo krijgt het personeel uit bv. de zorgsector of uit de woonzorgcentra het vaccin toegediend tijdens hun werkuren op hun werkplek. De duur van deze vaccinatie wordt in dat geval beschouwd als bezoldigde arbeidstijd.
Ook heeft de regering onlangs een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om tijdens die vaccinaties een halve dag ”klein verlet" per vaccinatie toegekend te krijgen. Dit zou betekenen dat je, bij goedkeuring van het wetsvoorstel, tijdens de beide vaccinaties gewettigd afwezig bent en dus uitbetaald wordt.
(mr)
10 februari 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Voor bepaalde grote gebeurtenissen in je leven, mag je betaald één of meerdere dagen verlof nemen.
Ondanks de vele ongemakken in 2020 zijn er - ook voor je werk - enkele pluspunten geweest aan die nieuwe manier van (thuis)werken...
In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn...
Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
Veel meer werknemers zijn van plan om zich binnenkort te laten inenten tegen de griep. Al kijken ze hiervoor vooral naar hun werkgever.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Je moet naar de dokter of tandarts, maar je kan enkel een afspraak maken tijdens uren waarop je hoort te werken. Hoe zit het dan met je afwezigheid en je loon?
Ook in de retailsector woedt de ‘war for talent’. Maar merken en retailers die het slim aanpakken, zullen medewerkers aan zich kunnen binden.
De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...