Een arbeidsreglement, anno 1870
"Vroeger was alles beter…" Ha, vergeet het maar! Wij vonden een 'arbeidsorder' uit 1870. Honderveertig jaar later heet dat ... een arbeidsreglement.
Tatoeages en piercings zijn de laatste jaren aan een felle opmars bezig. De antidiscriminatiewet bevat een lijst van verboden gronden waarop zeker niet gediscrimineerd mag worden. Zowel sollicitanten als werknemers mogen niet anders behandeld worden op grond van geslacht, ras, leeftijd, politieke overtuiging, taal, fysieke of genetische kenmerken ...
In principe moeten sollicitanten en werknemers op bovenvermelde gronden gelijk behandeld worden. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden mag één groep werknemers op het vlak van bijvoorbeeld leeftijd of geslacht anders behandeld worden dan een andere groep werknemers.
Tatoeages, piercings en kapsels vallen niet onder het begrip “fysieke kenmerken” en zijn dus geen beschermde gronden. Niet alle sollicitanten en werknemers met tatoeages en piercings moeten dus hetzelfde behandeld worden.
“Een fysiek kenmerk is immers een kenmerk dat aangeboren is of buiten de wil van de persoon tot stand gekomen is, zoals bijvoorbeeld geboortevlekken, brandwonden, verminkingen,…”, vertelt Iris Tolpe, Director Legal van Securex.
“Nochtans, een ongelijke behandeling voor sollicitanten en werknemers met tatoeages en piercings is niet zomaar toegelaten. Elke ongelijke behandeling zonder verantwoording kan leiden tot discriminatie en kan dus beschouwd worden als foutief gedrag”, aldus Iris Tolpe van Securex.
“Dit betekent dat tatoeages, piercings of vreemde kapsels niet zomaar verboden mogen worden of mogen leiden tot ontslag. Doet de werkgever dit wel, dan kan hij veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding of kan de clausule die dit verbod instelt, nietig verklaard worden.”
Als een werkgever tatoeages, piercings of speciale kapsels wil beperken of verbieden, dan moet die zich aan de algemene principes rond gelijke behandeling houden.
Een verbod op het dragen van piercings is toegelaten omwille van hygiënische redenen en voedselveiligheid. Dit verbod mag in principe niet gelden voor de werknemers die de administratie doen.
Een werkgever kan omwille van de reputatie en het economisch belang van de onderneming zichtbare tatoeages of piercings verbieden, maar enkel als dit verbod uitsluitend geldt voor de werknemers die in contact komen met klanten of leveranciers.
(mr)
26 september 2017"Vroeger was alles beter…" Ha, vergeet het maar! Wij vonden een 'arbeidsorder' uit 1870. Honderveertig jaar later heet dat ... een arbeidsreglement.
We vroegen piercer en tatoeëerder Lorenz Torremans (24) uit Leuven hoeveel hij netto per maand verdient ...
Hebben tattoos een negatief effect op je sollicitatie? Werkzoekenden vinden van niet, maar recruiters denken daar soms anders over.
Volgens werknemers moeten bedrijven kandidaten met meer verschillende etnische achtergronden aantrekken.
Veel bedrijven werken al met een speciale ID-kaart of andere ID-technologie die een sleutelbos overbodig maken. Dit Zweedse bedrijf gaat een stapje verder.
Wil je kans maken op die promotie, dan kom je best zo verzorgd mogelijk voor de dag. Want ja, uiterlijk is belangrijk in het bedrijfsleven.
Een tatoeage nemen gebeurt vaak uit esthetische of nostalgische overwegingen. Maar bestaan er ook financiële redenen om een tatoeage te nemen?
We vroegen Ninke Paeleman (29) uit Leuven naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...