Je zoon of dochter meenemen naar het werk: mag dat?
Het is vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden. Handig toch, als je je kind af en toe kan meenemen naar het werk. Maar mag dat?
Een ziekenhuisopname van je kind: krijg je daarvoor verlof? Dat is afhankelijk van of het een geplande ziekenhuisopname was of niet. Kathy Dillies van het Juridisch kenniscentrum SD Worx geeft antwoord aan de hand van volgend voorbeeld:
"Onze zoon moest onlangs enkele dagen in het ziekenhuis blijven en mijn vrouw is twee werkdagen bij hem gebleven. Deze dagen werden afgehouden van haar salaris. Is dit correct? Heb ik niet sowieso elk jaar recht op 3 dagen betaald klein verlet?"
Om verlof te krijgen omwille van klein verlet, dient de reden dat je afwezig bent op een limitatieve lijst van gebeurtenissen te staan. Het is dus niet zo dat je automatisch recht hebt op een aantal dagen betaald klein verlet per jaar. We geven hieronder enkele voorbeelden van gebeurtenissen die op de lijst staan en waarvoor je dus betaald klein verlet krijgt:
Klein verlet door een ziek kind kan dus niet ingeroepen worden om thuis te blijven.
Het feit dat jullie kindje ziek is, geeft dus geen recht op betaald klein verlet. Je hebt wél het recht om afwezig te blijven om dwingende redenen, het zogenaamde familiaal verlof bij ziekte van je kind. Een dwingende reden wordt in de wet gedefinieerd als een niet te voorziene, los van het werk staande gebeurtenis die je dringende en noodzakelijke tussenkomst vereist.
Dat betekent:
Op vraag van je werkgever, moet je dit wel kunnen bewijzen aan de hand van gepaste documenten. Kijk ook of er hierover niets vermeld staat in het arbeidsreglement. Je hebt maximaal 10 kalenderdagen familiaal verlof bij ziekte van je kind, of om een andere dwingende reden. Als je deeltijds werkt wordt dit maximum pro rate herberekend. Neem je familiaal verlof voor je ziek kind op, dan moet je werkgever in principe geen loon betalen.
Indien de ziekenhuisopname van je kind gepland was, denk bijvoorbeeld aan een operatie van je kind, ging het om een 'te voorziene' gebeurtenis. In zo'n geval heeft de werknemer geen recht op familiaal verlof. Wil je toch verlof voor je ziek kind, dan moet je zelf verlof aanvragen en gaat dit van je vakantiedagen af. Je hebt ook recht op onbetaald verlof, maar daar moet je werkgever eerst toelating voor geven.
Lees ook: Wat zijn de gevolgen van onbetaald verlof nemen?
Hospitalisatie van je kind is een dwingende reden om thuis te blijven, op voorwaarde dat de hospitalisatie onvoorzien is. Je ontvangt voor deze afwezigheidsdagen geen loon. Klein verlet is in dit geval uitgesloten, want ziekte behoort niet tot de lijst van gebeurtenissen die recht geven op klein verlet.
FAQ: Alles over jouw rechten en plichten bij ziekte
(pm) i.s.m. SD Worx
1 augustus 2019Het is vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden. Handig toch, als je je kind af en toe kan meenemen naar het werk. Maar mag dat?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Voor bepaalde grote gebeurtenissen in je leven, mag je betaald één of meerdere dagen verlof nemen.
Zin in een lange(re) verlofperiode deze zomer en heb je je verlofdagen al opgebruikt? Dan is onbetaald verlof misschien een optie.
Eén werknemer op de acht in ons land meldde zich ooit al eens ziek zonder echt ziek te zijn. Waarom doen ze dat? En zijn er geen andere oplossingen?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
“Ik ben in ziekteverlof en mijn dochter doet haar plechtige communie. Heb ik nog recht op deze extra dag klein verlet?” Iris Tolpe van Securex geeft uitleg...
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?