Hoe belangrijk is een persoonlijke werkplek voor jou?
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?
Home sweet home, ook als telewerker… Toch kan het erg inspirerend zijn om op een andere, buitenlandse locatie te telewerken. Kun je het aangename aan het nuttige koppelen door bijvoorbeeld vanop een zuiderse vakantiebestemming te telewerken?
De zon mag je dan wel verzekeren van een aangename werkomgeving maar waar moet je administratief rekening mee houden?
Wie vanop een buitenlandse (vakantie)bestemming wil telewerken, informeert zich best goed op voorhand.
Zoek je een inspirerende telewerkplek in Europa? Weet dat elk land z’n eigen regelgeving en administratieve verplichtingen heeft.
“Niet alle ingrepen zijn automatisch gedekt door de Belgische sociale zekerheid”, weet Elke Brees, consultant internationale tewerkstelling van SD Worx. “Op basis van je Europese ziekteverzekeringskaart, kan je gedurende een tijdelijk verblijf in een ander EU-land genieten van medisch noodzakelijk zorg binnen het zorgstelsel van dat land.”
Let wel: deze zorg is niet in alle landen gratis en vaak alleen maar voor uitsluitend medisch noodzakelijke zorg. Check daarom op voorhand met je werkgever hoe het zit met je verzekeringen (arbeidsongevallen-, en hospitalisatieverzekering, eventueel ook de reis- en autoverzekering).
Ook hou je best rekening met de mogelijkheid dat je sociale zekerheid moet betalen in het land waar je werkt. Dit komt door de Europese Verordening die stelt dat er maar één sociale zekerheidsstelsel van toepassing is, namelijk het land waar je effectief werkt. Dit zogenaamde werkstaatprincipe zorgt er wel voor dat je Belgische werkgever jouw loonberekening volgens de lokale arbeidswetgeving moet uitvoeren. Heel wat administratie dus… maar toch kan het in bepaalde gevallen een pak makkelijker.
“De werkgever kan voor een detachering kiezen”, legt Bart Hollebekkers, adviseur internationale tewerkstelling SD Worx, uit. “Hierdoor kan de Belgische werknemer voor dezelfde werkgever in het buitenland werken en onderhevig blijven aan het oorspronkelijke RSZ-stelsel behouden, namelijk het Belgische. Let wel op: Er zijn heel wat administratieve verplichtingen voor de werkgever. Werkgevers die hiermee niet in orde zijn, riskeren hoge boetes die kunnen gaan tot 4.000 euro per overtreding.”
Volgens het werkstaatprincipe ben je belastbaar in het land waar je werkt. Woon je in België maar werk je vanuit een berghut in Spanje? Dan betaal je in Spanje belastingen. Toch zijn er door de 183 dagen-regel (what’s in a name) uitzonderingen mogelijk.
“Hoewel er nog enkele andere voorwaarden in beschouwing dienen genomen te worden, kan je stellen dat er niets verandert aan de belastbaarheid in België zolang je niet langer dan 183 dagen (of 6 maanden aaneengesloten) in een ander land verblijft”, getuigt Bart Hollebekkers, adviseur internationale tewerkstelling SD Worx.
Voor de grensarbeiders onder ons geldt een specifieke regeling.
“De Franse werknemer van een Belgische werkgever mag tijdelijk van thuis uit werken zonder dat de belastbaarheid verandert”, vertelt Elke Brees, consultant internationale tewerkstelling van SD Worx. “Voor buitenlandse grensarbeiders in de buurlanden Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland geldt er sinds de coronacrisis een tolerantie waar men zich in geval van overmacht op kan beroepen. Belgen die nu van thuis uit werken (voor bijvoorbeeld een Franse of Nederlandse werkgever) kunnen dit ook tijdelijk doen, zonder impact op hun belastbaarheid of sociale zekerheidsregime.” Vlaanderen vakantieland?
Je berg werk verwerken met zuiders zeezicht of een exotische berg op de achtergrond mag dan wel aantrekkelijk lijken, er komt best wel wat administratie bij kijken. Wie het eenvoudiger wil, kan het dichter bij huis zoeken. Een vakantiehuisje in De Panne, Voeren of Aarlen is misschien toch zo slecht nog niet…?
CHECK: De voor- en nadelen van hybride werken
(mr)
18 december 2020Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?
Werk jij sinds het uitbreken van de coronacrisis thuis? Loop je stilaan de muren op? Dan is de Barbados Welcome Stamp iets voor jou!
Steeds meer Belgen nemen de beslissing om buiten de landsgrenzen een nieuwe carrière te starten. Daarom deze checklist.
Thuiswerken biedt werknemers heel wat voordelen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat zijn de negatieve gevolgen en hoe pak je ze aan?
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Om een antwoord te bieden aan de coronapandemie tracht zakenstad Dubai nu buitenlandse telewerkers aan te trekken. Al zit er een addertje onder het gras.