Ziekte
Vorige

1 van 148

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Mag je niet-opgenomen vakantiedagen overdragen naar volgend jaar?

Vakantiedagen overdragen volgend jaar
Naar het einde van het jaar toe duiken er soms praktische problemen op rond de opname of het overdragen van resterende vakantiedagen. Maar hoe zit de overdracht van verlofdagen nu juist in elkaar?

Iemand die voltijds werkt, heeft in principe 20 dagen vakantie per jaar: de zogenaamde 'wettelijke vakantiedagen'. Daarnaast zijn er nog 10 officiële feestdagen en extra vakantiedagen die op sectoraal of ondernemingsniveau zijn vastgelegd (bijvoorbeeld omwille van anciënniteit).

FAQ: Al jouw vragen over vakantie beantwoord...

Opname van de wettelijke vakantiedagen: voor 31 december

Als basisprincipe geldt dat elke werknemer zijn wettelijke vakantiedagen moet opnemen vóór 31 december van het vakantiejaar. Met andere woorden: de wettelijke verlofdagen van 2024 moeten allemaal voor 31 december 2024 zijn opgenomen.

Hetzelfde geldt voor inhaalrustdagen. Als je bedrijf werkt met een gemiddelde arbeidsduur op jaarbasis door de toekenning van inhaalrust- of ADV-dagen, dan dienen deze ADV-dagen in principe voor het einde van het jaar te worden opgenomen.

Een feestdag wordt in principe de dag zelf opgenomen. Valt de feestdag op een zaterdag of zondag? Dan wordt deze vervangen door een vervangingsdag die samenvalt met een werkdag. Deze vervangingsdagen worden op ondernemingsniveau vastgelegd voor het volledige personeel (of in bepaalde gevallen voor elke werknemer afzonderlijk). 

CHECK: Wat met niet-opgenomen vakantiedagen?

Overdragen vakantiedagen naar volgend jaar

Sinds 2024 mogen werknemers hun wettelijke vakantiedagen in sommige gevallen toch overdragen. Een werknemer die zijn of haar vakantiedagen onmogelijk kon opnemen voor het einde van het vakantiejaar, mag die verlofdagen inplannen in de loop van de 24 maanden die volgen op het vakantiejaar. 

Zo'n overdracht van wettelijk verlof kan enkel wanneer de arbeidsovereenkomst om de volgende redenen wordt geschorst:

  • Arbeidsongeval
  • Beroepsziekte
  • Ongeval (privé)
  • Ziekte (privé)
  • Moederschapsrust of vaderschapsverlof
  • Profylactisch verlof
  • Geboorteverlof
  • Adoptieverlof
  • Pleegzorgverlof
  • Pleegouderverlof

Als je je wettelijk verlof om andere redenen niet kan opnemen, dan is een overdracht dus niét mogelijk. 

Let wel: het kan zijn dat de uitgestelde wettelijke vakantiedagen bij een nieuwe werkgever worden opgenomen. In dat geval is het belangrijk dat deze niet-opgenomen verlofdagen vermeld staan op het vakantieattest. 

Lees ook: Kan je zomaar verlofdagen overdragen naar volgend jaar? 

Vakantiegeld

Wat de uitbetaling van die vakantiedagen betreft: bedienden ontvangen ten laatste op 31 december van het vakantiejaar de uitbetaling van de niet-opgenomen maar overgedragen vakantiedagen. Arbeiders krijgen hun volledig vakantiegeld dan weer via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). 

Bereken: Hoeveel bedraagt jouw vakantiegeld?

(mr/lm) - Bronnen: Besox/Securex

20 mei 2024
Anderen bekeken ook