Bedrijfswagen
Vorige

1 van 121

Volgende
Volgend artikel:

Kan mijn werkgever me verplichten om met de wagen naar het werk te komen?

Mag je baas het gebruik van je bedrijfswagen en tankkaart beperken?

Man tankt wagen
De brandstofprijzen schoten de laatste weken drastisch de hoogte in. De impact op het budget van veel Belgen is groot. Maar wat zijn de gevolgen voor werknemers met bedrijfswagens en/of een onbeperkte tankkaart? Kan je werkgever het gebruik van de tankkaart beperken nu de brandstofprijzen pieken?

Een klein voordeel

Heb je een bedrijfswagen en/of tankkaart zonder limiet? Dan blijf je grotendeels buiten schot van de hoge prijzen. Op dit moment levert de tankkaart maandelijks zelfs een klein voordeel op. Onthoud wel dat je een deel van je loon afgeeft voor extralegale voordelen zoals een tankkaart of bedrijfswagen.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

Niet voor iedereen

Toch zijn de hoge prijzen niet voor elke werknemer met een tankkaart te vermijden. De kaart is vaak onbeperkt maar wel steeds aan één enkel voertuig gekoppeld. Voor het tanken van een eventuele tweede wagen betaal je dus wel uit je eigen zak. Heb je een beperkt bedrag op de tankkaart? Ook dan ben je nu gedupeerd. Door de hogere prijzen wordt je limiet immers sneller bereikt.

Lees ook: Hoe breng jij je brandstofkosten in?

Weinig beperkingen

Ondanks de regels die eraan verbonden zijn, is het voor werknemers op dit moment voordeliger om over een tankkaart te beschikken. Maar voor de werkgevers lopen de kosten op. De regeling rond ongelimiteerde tankkaarten valt trouwens niet zomaar te veranderen. Om een overeenkomst te wijzigen moet de werknemer (of de werknemersvertegenwoordigers in het geval van een collectieve arbeidsovereenkomst) eerst toestemming geven.

Je werkgever kan wel beperkingen opleggen in de arbeidsvoorwaarden. Zoals een budget (in euro) toekennen of een aantal liter brandstof per maand vastleggen. Daarnaast kan hij het gebruik van de kaart tot België beperken of je een beperkte tussenkomst vragen. Let wel, dit is eerder uitzondering dan regel.

Enkel nog elektrische bedrijfswagens? 8 vragen beantwoord

Telewerken biedt oplossingen

Er is ook goed nieuws. Door de pandemie is telewerk nog steeds erg populair. In veel bedrijven blijft het zelfs de norm. Voor bepaalde werknemers biedt deze regeling een aangename werk-privébalans. Het gevolg is dat er minder verkeersdrukte is. En door de hoge energieprijzen zijn er werknemers die het reizen bewust nog meer beperken. Hierdoor verkorten dus ook de files

Check: Waarom wordt thuiswerken steeds meer teruggeschroefd?

(es/em) - Bron: De Tijd / VRT NWS / Partena Professional

8 april 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook