Privacy
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Mag je als werknemer zomaar gefilmd worden?

camera bewaking
Voel je je soms een figurant op je werk? Niet onlogisch want steeds meer bedrijven installeren een camera op de werkvloer... Toch is niet iedere werknemer daar gelukkig mee. Wat zegt de wetgeving hierover en hoe zit het met je privacy?

Nuttig instrument

Een camera op de werkvloer kan in principe best wel nuttig zijn. Zo kan het diefstal door eigen personeel en externe bezoekers voorkomen en kan het voor bewijsmateriaal zorgen bij discussies over ontslag of zelfs pestgedrag.

Toch kan je werkgever niet zomaar een camera ophangen, om wettelijk in orde te zijn moet hij of zij hiervoor een duidelijke procedure volgen.

Intern of extern

De ene camera is de andere niet. Eerst en vooral wordt er onderscheid gemaakt tussen een camera die externe bezoekers in de gaten houdt en een camera die het eigen personeel op de werkvloer in het oog houdt. In het eerste geval geldt de Camerawet, in het andere dan weer de cao 68.

1. Camerawet

Deze wet geldt voor camerabewaking met als doel externe bezoekers te filmen om misdrijven tegen personen of goederen en overlast of vandalisme te voorkomen. Concrete voorbeelden hiervan zijn camerabewaking aan de ingang van een bedrijf of winkel of op het bedrijfsterrein. De exacte voorwaarden lees je hier.

2. Cao 68

Deze cao geldt voor camerabewaking op de werkvloer met als doel het personeel en goederen te beschermen, het productieproces te controleren of het werk in de gaten te houden. In dit geval moeten de aanwezige camera’s aangegeven worden bij de Privacycommissie waardoor de wetgeving inzake gegevensbescherming eveneens van toepassing is. Als uit de camerabeelden blijkt dat het cameratoezicht de privacy van de werknemers schendt, zal de ondernemingsraad (of het CPBW of vakbondsdelegatie) nagaan welke maatregelen genomen kunnen worden om inmenging in de privacy tot een absoluut minimum te herleiden.

Verplichte melding

Bij het ophangen van de camera is je baas verplicht om dit te melden aan alle personeelsleden, zoniet heeft de camera feitelijk geen nut aangezien er in dat geval geen rekening mee gehouden wordt in een mogelijke rechtszaak.

De melding aan het personeel gebeurt via de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk, de vakbondsafvaardiging of rechtstreeks aan de werknemer zelf en bevat specifieke informatie zoals het aantal camera’s, het doel van de camerabewaking en of de opgenomen beelden al dan niet bewaard blijven.

Ook moet de camera op een zichtbare plaats hangen en moet er een bijhorend pictogram aanwezig zijn. Een verborgen camera is dus verboden!

(fd)

22 oktober 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook