Helft werknemers open over politieke voorkeur
Maar liefst 47 procent van de kantoormedewerkers komt op het werk openlijk uit voor hun politieke voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half.
"Volgens artikel 20, 5° van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten is de werkgever verplicht om de werknemer de tijd te geven die noodzakelijk is om zijn burgerlijke verplichtingen te vervullen die voortvloeien uit de wet. Omdat stemmen in België (wettelijk) verplicht is, kan de werkgever de werknemer (die hierom vraagt) niet verbieden zijn stemplicht te vervullen", aldus Catherine Legardien.
"De afwezigheid van het werk die voortvloeit uit het vervullen van de stemplicht wordt in principe niet bezoldigd. Artikel 27, 3° van de wet van 3 juli 1978 voorziet echter erin dat de werknemer recht heeft op het behoud van zijn loon wanneer hij niet voldoet aan de voorwaarden om te stemmen bij volmacht en hij de nodige tijd afwezig blijft van het werk om zijn stemplicht op het Belgische grondgebied te vervullen."
Catherine Legardien: "De Kieswet zegt dat een kiezer die zich om beroepsredenen niet naar het stembureau kan begeven, om het even welke andere kiezer een volmacht kan geven. Artikel 27, 3° van de wet van 3 juli 1978 is dus onuitvoerbaar geworden. Elke werknemer voldoet immers aan de voorwaarden om te stemmen bij volmacht. De werknemer die afwezig blijft om te gaan stemmen, zal dus, in principe, geen aanspraak kunnen maken op de betaling van gewaarborgd loon."
Om elk misverstand te vermijden, wordt de werkgever aangeraden om de werknemers die komende zondag werken voldoende op voorhand in te lichten over de mogelijkheid om bij volmacht te stemmen en over de niet-betaling van het loon als de werknemer zich persoonlijk naar het stembureau begeeft tijdens de werkuren (terwijl hij voldoet aan de voorwaarden om te stemmen bij volmacht).
"Om de goede werking van de onderneming niet in het gedrang te brengen, zorgt de werkgever ervoor dat hij in onderling akkoord met de betrokken werknemers het ogenblik vaststelt waarop zij afwezig kunnen zijn indien zij persoonlijk wensen te stemmen. De voorwaarde daarvoor is echter dat de mogelijkheid niet bestaat om voor of na de werkuren te gaan stemmen."
"De werkgever kan zo nodig een document vragen waaruit blijkt dat de werknemer zich effectief heeft aangeboden in het stembureau. De werknemer die ervoor kiest om bij volmacht te stemmen, moet door de werkgever een attest laten afleveren waaruit blijkt dat hij door beroepsredenen in de onmogelijkheid verkeert om zich naar het stembureau te begeven", besluit Catherine Legardien.
(cl) – Met dank aan Partena
23 mei 2014Maar liefst 47 procent van de kantoormedewerkers komt op het werk openlijk uit voor hun politieke voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half.
Volgens Iris Tolpe van Securex is het antwoord op deze vraag verschillend naargelang de werknemer al dan niet moet werken op de feestdag.
In principe mag een werknemer niet werken op een feestdag. Alleen wanneer werken op zondag is toegestaan, kan er van dit verbod worden afgeweken.
Op zondag 14 oktober trekken we met z’n allen naar de stembus. Maar wat als jij moet werken op deze hoogdag: kan je dan gaan stemmen en ontvang je gewoon je loon?
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.
Om in een organisatie verandering te realiseren, moet je de mensen wel mee krijgen. VDAB bouwde daarvoor een zogenaamde welzijnstoets in.
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.