Meer dan 1 op 5 zieke werknemers zegt toch te kunnen werken
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
In tegenstelling tot de verwittigingsplicht is er echter geen algemene verplichting om je werkgever een medisch getuigschrift te bezorgen. Dit is enkel verplicht als het wordt vastgelegd in een cao of in het arbeidsreglement, of als je werkgever erom vraagt. Normaal vermeldt het arbeidsreglement of de cao ook de termijn waarbinnen je het medisch attest moet afgeven. Als dat niet het geval is, dan moet het ziektebriefje afgegeven worden binnen de twee werkdagen.
Belangrijk: dankzij de invoering van een nieuwe regeling kan je tot drie keer per jaar één dag afwezig zijn op het werk wegens ziekte, zonder een ziektebriefje in te dienen. Concreet betekent dit dus dat je één dag ziek thuis kunt blijven zonder een dokter te raadplegen. De maatregel geldt wel alleen voor grote bedrijven en dus niet voor kleine en middelgrote ondernemingen.
CHECK: Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?
Wanneer je je werkgever (verplicht) verwittigd hebt en een ziektebriefje hebt ingediend, dan heb je recht op gewaarborgd loon. Afhankelijk van de situatie is dit loon verschuldigd door je werkgever of de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Zowel arbeiders als bedienden hebben gedurende een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon. Het bedrag dat je ontvangt, neemt af wanneer je langer afwezig bent door ziekte.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Je baas mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent en kan een controlegeneesheer op je afsturen. Dit is mogelijk tijdens de volledige duur van arbeidsongeschiktheid, dus ook buiten de periodes waarin er recht is op gewaarborgd loon. Bovendien mag je deze controle niet weigeren.
Ontdek: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Als je langer ziek bent dan oorspronkelijk voorzien, zul je opnieuw je werkgever moeten verwittigen en hem een nieuw medisch attest bezorgen. Voor de precieze bepalingen raadpleeg je best het arbeidsreglement van je bedrijf of je arbeidsovereenkomst.
Lees ook: Word ik betaald als ik ziek ben?
(lm) - Bronnen: Acerta/ACLVB/Securex
9 juni 2022Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Je werkgever mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
"Wat doe ik met mijn bedrijfswagen bij ziekte of tijdskrediet? Dien ik deze terug in te leveren of niet?"
Tijdens de ziekteperiode wordt de uitvoering van de arbeidsovereenkomst enkel geschorst. De zieke werknemer heeft recht op gewaarborgd loon.