Waarom bel-angst jongeren parten speelt
Veel jongeren hebben bel-angst. Ze vinden het eng om te telefoneren en sturen sneller een berichtje. Maar in hun latere job zullen ze geregeld moeten bellen...
Wie van zijn of haar werkgever een bedrijfsgsm krijgt, ontvangt er vaak ook een bijbehorend abonnement bij. Vooraleer je enthousiast je hele familie en je uitgebreide vriendenkring hiervan telefonisch op de hoogte brengt, check je best eerst of je wel onbeperkt mag bellen met die splinternieuwe bedrijfsgsm. Het mag dan wel een extralegaal voordeel zijn, het is niet zo dat je baas standaard alles betaalt.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
De algemene afspraken omtrent het gebruiksrecht van de bedrijfsgsm vind je terug in de gsm policy van het bedrijf. Hierin staat niet alleen beschreven wat je moet doen bij bv. verlies of diefstal van het toestel maar ook wie het maandelijkse abonnementsbedrag betaalt.
Ontdek: Dit zijn de meest courante extralegale voordelen
Betaalt je baas het volledige bedrag? Dan mag je in principe onbeperkt bellen, zowel voor professionele doeleinden als privé. Je werkgever heeft in dit geval dan ook het recht niet om je telefoonverkeer te controleren.
Let wel: je werkgever gaat ervan uit dat je ter goeder trouw handelt. Elke dag urenlang bellen naar dure betaallijnen die leiden naar telefoonspelletjes, erotische content of astrologische toekomstvoorspellingen horen daar uiteraard niet bij.
Staat er een limiet op het bedrag? Dan betaalt je werkgever het afgesproken maximumbedrag rechtstreeks aan de gsm-operator en betaal jij als werknemer het resterende bedrag. Bij deze gedeelde rekening (of split bill-regeling) heeft je baas wel het recht om het telefonisch verkeer onder de loep te nemen, maar niet om zich te verdiepen in de gesprekken of de inhoud van de berichten.
Ook na werktijd blijven ze je bellen: wat doe je eraan?
Goed om te weten: wie een bedrijfsgsm krijgt die ook privé gebruikt mag worden, ontvangt van de werkgever een voordeel in natura. Dit betekent in de praktijk dat je op dit extralegaal voordeel socialezekerheidsbijdragen moet betalen, in de meeste gevallen op forfaitaire basis.
Extra: Hoeveel bedraagt de RSZ?
(fd)
7 november 2022Veel jongeren hebben bel-angst. Ze vinden het eng om te telefoneren en sturen sneller een berichtje. Maar in hun latere job zullen ze geregeld moeten bellen...
Onze smartphone is onze metgezel. We staan ermee op. En gaan ermee slapen. Het toestel is erg nuttig … maar gijzelt ons ook.
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost.
Vertoont jouw collega irritant belgedrag? Waar loopt het mis en bezondig je je er zelf ook aan? Overloop de checklist!
Je loonfiche begrijpen is cruciaal. Maar wat staat er nog allemaal op je loonfiche?
Een gezellig onderonsje, een presentatie of een strategische verandering? Het kan allemaal online.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
Voor velen onder ons is de behoefte aan vakantie sterker dan ooit. Maar het is natuurlijk pas vakantie als je echt relaxt en zoveel mogelijk ‘deconnecteert’.
Het aantal werknemers in ons land met psychische klachten is de voorbije 5 jaar stevig toegenomen. Hoe kan je de signalen van een (mentaal) probleem opmerken?