Gsm
Vorige

1 van 51

Volgende
Volgend artikel:

4 handige apps en tools die je werkleven makkelijker maken

Voortaan is je gsm-nummer ook echt van jou

Gsmnr behouden
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.

Sinds 1 januari 2024 kunnen medewerkers het gebruiksrecht van hun mobiele nummer terugvragen aan hun ex-werkgever. Die aanvraag gebeurt dan ten laatste een maand na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

De situatie is specifiek bedoeld voor (ex-)werknemers die het beheer en de betaling van hun gsm-rekening tijdens hun arbeidsovereenkomst overlieten aan hun werkgever. Deze laatste gaf dat nummer bij vertrek soms liever niet terug, omdat de vertrekkende werknemer zo nadien zou kunnen worden gecontacteerd door klanten van de onderneming.

Lees ook: Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?

Telefoontje van concurrentie

Vaak deden bedrijven dat bij concurrentiegevoelige functies, zoals een verkoper die naar een rechtstreekse concurrent trok. Want ze willen dan niet dat hun klanten zo nog naar die ex-werknemer bellen en dus bij de concurrentie terechtkomen. Bij veel organisaties was het overigens een vaste regel om het nummer van vertrekkers sowieso in te lijven.

Maar dat kan sinds 2024 dus niet meer. Kortom, was je vóór je indiensttreding eigenaar van een bepaald mobiel nummer, dan mag de werkgever de teruggave van dat gsm-nummer niet langer weigeren wanneer je bij die werkgever de deur achter je toetrekt.

Ontdek: Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

De wetgeving komt ook voort uit het toegenomen belang van een gsm-nummer, dat al lang niet meer zomaar een nummer is om louter mee te bellen. Vandaag is zo’n mobiel nummer ook een instrument voor je identificatie, bijvoorbeeld op bankapps, Whatsapp of bij de overheid, zoals via itsme.

Extra: Hoe snel verander jij van job?

(William Visterin)

4 januari 2024
Anderen bekeken ook