Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Sinds 1 januari 2024 kunnen medewerkers het gebruiksrecht van hun mobiele nummer terugvragen aan hun ex-werkgever. Die aanvraag gebeurt dan ten laatste een maand na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
De situatie is specifiek bedoeld voor (ex-)werknemers die het beheer en de betaling van hun gsm-rekening tijdens hun arbeidsovereenkomst overlieten aan hun werkgever. Deze laatste gaf dat nummer bij vertrek soms liever niet terug, omdat de vertrekkende werknemer zo nadien zou kunnen worden gecontacteerd door klanten van de onderneming.
Lees ook: Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?
Vaak deden bedrijven dat bij concurrentiegevoelige functies, zoals een verkoper die naar een rechtstreekse concurrent trok. Want ze willen dan niet dat hun klanten zo nog naar die ex-werknemer bellen en dus bij de concurrentie terechtkomen. Bij veel organisaties was het overigens een vaste regel om het nummer van vertrekkers sowieso in te lijven.
Maar dat kan sinds 2024 dus niet meer. Kortom, was je vóór je indiensttreding eigenaar van een bepaald mobiel nummer, dan mag de werkgever de teruggave van dat gsm-nummer niet langer weigeren wanneer je bij die werkgever de deur achter je toetrekt.
Ontdek: Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?
De wetgeving komt ook voort uit het toegenomen belang van een gsm-nummer, dat al lang niet meer zomaar een nummer is om louter mee te bellen. Vandaag is zo’n mobiel nummer ook een instrument voor je identificatie, bijvoorbeeld op bankapps, Whatsapp of bij de overheid, zoals via itsme.
Extra: Hoe snel verander jij van job?
(William Visterin)
4 januari 2024Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Of je nu wel of niet je droomjob uitoefent: het kan nooit kwaad om af en toe eens te reflecteren en je loopbaan grondig onder de loep te nemen...
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Neem jij je smartphone of laptop van het werk mee op vakantie deze zomer? “Een goede overdracht blijft cruciaal.”
Lonkt de roep van een aantrekkelijke job met meer doorgroeimogelijkheden je opnieuw naar de sollicitatiemarkt? Dan ben je niet alleen.
Voor heel wat jobfuncties kan een gsm van het werk een interessant extralegaal voordeel zijn. Toch betekent dit meestal niet dat je onbeperkt mag bellen…
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.