Helft werknemers neemt loopje met regels op de werkvloer
54 procent van de werknemers geeft toe zich op het werk een aantal vrijheden toe te eigenen die men eigenlijk niet heeft. Dewelke? Jobat ging op onderzoek!
Wens je jouw dossier in te kijken, dan volstaat het een eenvoudig verzoek te richten aan jouw werkgever die inzage niet kan weigeren. Weigert hij toch, dan is hij strafbaar. Bovendien kan je op elk ogenblik eventuele onjuiste gegevens laten verbeteren.
De inhoud van jouw personeelsdossier kan echter vrij beperkt zijn. Elke werkgever is verplicht een aantal ‘sociale’ documenten bij te houden van zijn werknemers, zoals bijvoorbeeld het (speciale) personeelsregister en individuele rekeningen (document waarop de prestaties van een werknemer en de bezoldiging vermeld zijn). Vaak zal ook een exemplaar van jouw arbeidsovereenkomst terug te vinden zijn in dit dossier, alhoewel het niet altijd verplicht is deze schriftelijk op te stellen. Sommige activiteitensectoren stellen nog bijkomende eisen zoals bijvoorbeeld een aanwezigheidsregister of een opleidingsoverzicht.
Een werkgever is echter niet wettelijk verplicht ook documenten verbonden aan evaluaties, beoordelingen, opmerkingen, verslagen van gesprekken en dergelijke meer bij te houden. Nochtans staat het hem vrij dit toch te doen en heeft hij er in sommige gevallen belang bij dit wel degelijk te doen. Word een werknemer bijvoorbeeld ontslagen ‘omdat hij niet meer voldoet’, dan kan hij dit voor de arbeidsrechtbank aanvechten. Een dossier met zorgvuldig bijgehouden documenten kan in dergelijke gevallen aantonen dat de werkgever recht in zijn schoenen staat en terecht is overgegaan tot ontslag. We denken hierbij onder meer aan negatieve evaluaties en brieven waarbij een ‘verwittiging’ wordt verzonden naar de werknemer naar aanleiding van gedrag dat niet door de beugel kan.
Elementen die wijzen op ongeoorloofde discriminatie mogen niet in het personeelsdossier voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld voor werkgevers verboden een werknemer geen promotie toe te kennen omwille van seksuele geaardheid, ziekteverleden, nationaliteit of geloofsovertuiging.
Wie inzage vraagt in zijn personeelsdossier, zal daarin dus een aantal wettelijk verplichte documenten aantreffen. Merkt hij fouten op, kan hij de rechtzetting ervan eisen.
12 september 201154 procent van de werknemers geeft toe zich op het werk een aantal vrijheden toe te eigenen die men eigenlijk niet heeft. Dewelke? Jobat ging op onderzoek!
Je baas die in je professionele mailbox neust: mag dat zomaar? Het is een complex vraagstuk met een dubbele bodem...
Camera’s op de werkvloer, controle van het surfgedrag van werknemers, openbreken van mailboxen ... Wat mag wel en wat mag niet? Jobat zet alles op een rij.
"Vroeger was alles beter…" Ha, vergeet het maar! Wij vonden een 'arbeidsorder' uit 1870. Honderveertig jaar later heet dat ... een arbeidsreglement.
Een jobbeurs in de namiddag, en daarna een netwerkavond op dezelfde dag. Dat is het programma op 23 mei 2024 in Antwerp Expo.
Voor menig laatstejaars is een stage een opstap naar een job. Enkele tips voor zij die graag als vaste medewerker aan de slag gaan bij hun stagebedrijf!
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Van magazijnier tot Assistant Store Manager bij Lidl: ontdek het groeipad van Florian
Bij lange na niet iedereen heeft recht op evenveel vakantie in België, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas...