Moet ik mijn opzegtermijn altijd uitdoen na ontslag?
"Na mijn ontslag kijkt iedereen me aan. Moet ik mijn opzegtermijn uitdoen?" Jobat ging het na en kwam tot volgende besluit ...
Afhankelijk of jouw contract van bepaalde duur opzegmodaliteiten voorziet of niet, kan je het eventueel opzeggen. Zijn er geen opzegmodaliteiten voorzien, dan zal dit moeilijker gaan en loop je het risico een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. In dit artikel vind je alvast enkele antwoorden.
Als je een contract van bepaalde duur getekend hebt, dan ben je hier ook door gebonden. Jouw contract kan echter wel opzegmogelijkheden voorzien, bijvoorbeeld tijdens een proefperiode. Als dat het geval is kan het contract van bepaalde duur toch opgezegd worden, mits je de modaliteiten naleeft. Zijn er geen opzegmodaliteiten opgenomen in je contract, dan kan je het in principe niet zomaar opzeggen.
Lees ook... De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
Je kan wel je contract van bepaalde duur opzeggen met wederzijdse toestemming. Hier zijn geen vormvereisten aan verbonden. Toch is het aan te raden om dit wederzijds akkoord op papier te zetten, om zo eventuele conflicten te voorkomen in de toekomst. Werkgever en werknemer moeten dit geschrift dan beiden ondertekenen. Vergeet hierbij zeker niet de datum te vermelden waarop je je contract beëindigd hebt. Als je jouw contract van bepaalde duur op deze wijze opgezegd hebt, is er in principe geen beëindigingsvergoeding mogelijk. Het kan natuurlijk wel dat je hierover als werkgever en werknemer onderhandeld.
Indien de werkgever niet akkoord is met het opzeggen van een contract van bepaalde duur en er ook geen opzegmodaliteiten voorzien zijn, maar jij het contract toch verbreekt, dan kan je werkgever een verbrekingsvergoeding eisen. Die vergoeding stemt overeen met het loon dat uitbetaald zou moeten worden tot de normaal voorziene einddatum van de arbeidsovereenkomst, maar kan niet meer bedragen dan het dubbel van de opzeggingstermijn die zou gelden moest het een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur zijn. We geven een voorbeeld ter verduidelijking:
De werkgever sluit op 15 juni 2017 een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur af met een lagere bediende (jaarloon tot 30.327 euro). De duur van het contract is vastgelegd op 12 maanden, te beginnen vanaf 15 september 2017. De arbeidsovereenkomst bevat geen proefbeding. Op 25 juli 2017 krijgt de werknemer echter een interessanter jobaanbod en wil hij van zijn eerder ondertekende arbeidsovereenkomst af. Hij kan zijn arbeidsovereenkomst enkel beëindigen door ze te verbreken. De verbrekingsvergoeding die hij verschuldigd is, stemt overeen met het loon van drie maanden.
E-gids: Zelf je ontslag indienen
(pm)
"Na mijn ontslag kijkt iedereen me aan. Moet ik mijn opzegtermijn uitdoen?" Jobat ging het na en kwam tot volgende besluit ...
Een woord is een woord… maar wat is jouw woord waard bij het mondeling afsluiten van een arbeidsovereenkomst? Is dit wel rechtsgeldig?
Tijdens je opzegtermijn kan je vrijaf nemen om een nieuwe job te zoeken. De voorwaarden?
Opzegtermijn, ontslagvergoeding en uitkeringen: bij een ontslag stel je jezelf heel wat praktische vragen...
Katrien Van Ostaede voelde zich niet meer prettig op haar werk. Gelukkig vond ze haar parachute om een sprong in het diepe te dúrven maken. Herkenbaar?
Vanaf 2012 geldt een nieuwe ontslagregeling voor arbeiders en bedienden, een eerste stap in de eenmaking van het statuut van arbeiders en bedienden.
De nieuwe wet op het eenheidsstatuut vertoont lacunes. “De berekening van de opzegtermijnen is niet duidelijk”, zegt advocaat Bart Vanschoebeke.
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Het is mogelijk om bij de opzeg van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur als werknemer toch geen recht te hebben op een opzegtermijn of -vergoeding.