Wat mag men je NIET vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Om de geschiktheid van een nieuwe werknemer te kunnen beoordelen, zal een recruiter heel wat vragen stellen. Maar dit vraagrecht is niet onbegrensd!
Tijdens een jobinterview mag een werkgever jou geen vragen stellen over zaken die tot de privésfeer behoren, zoals godsdienstige overtuiging, seksuele voorkeur en partners. Dit betekent dat de interviewer niet mag polsen of je zwanger bent en of je een kinderwens hebt.
Stel dat een mogelijke werkgever toch probeert te achterhalen of je zwanger bent. Dit is een delicate situatie. De vraag gewoon niet beantwoorden ligt niet voor de hand. Daarom heeft de wetgever bepaald dat je mag liegen tijdens een sollicitatiegesprek, maar alleen over zaken die tot de persoonlijke levenssfeer behoren en die bovendien niet relevant zijn voor de job. Vragen over je privéleven zijn dus enkel gerechtvaardigd indien ze relevant zijn voor de aard en de uitoefeningsvoorwaarden van de functie.
Extra: 10 vervelende sollicitatievragen en hun antwoorden
Er zijn situaties waarin men het recht heeft om te vragen of je zwanger bent, en jij daar bovendien eerlijk moet op antwoorden. Dit is het geval wanneer een zwangerschap het normale uitoefenen van de job belemmert. Voorbeelden hiervan zijn:
Bij twijfel kan de preventieadviseur of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk adviseren of de job risico's inhoudt voor een zwangere vrouw.
Lees ook: Wie moet ik inlichten over mijn zwangerschap?
Bron: Partena Professional
27 februari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Om de geschiktheid van een nieuwe werknemer te kunnen beoordelen, zal een recruiter heel wat vragen stellen. Maar dit vraagrecht is niet onbegrensd!
Zwangere vrouwen worden op hun werk meer dan ooit weggeselecteerd, na hun bevalling ontslagen of buitengepest.
Hoe zit de regelgeving omtrent de bescherming tegen ontslag bij zwangerschap in elkaar?
Ik werk 's avonds, in shifts of heb 's avonds overuren te doen; mag dat wanneer ik op mijn laatste acht weken van mijn zwangerschap ben?
Zwangerschapsverlof duurt vijftien weken. Ook voor de zwangere dames die in de laatste weken vóór de geboorte tijdelijk werkloos zijn.
Je werkgever moet zorgen dat jij veilig en gezond kan werken tijdens je zwangerschap. In beroepen waar die garantie er niet is, mag je vaak meteen thuisblijven.
Moeten we altijd de waarheid vertellen om geloofwaardig te zijn? Er bestaan zeer nobele leugens, soms wordt liegen op het werk zelfs van ons verwacht...
Je bent zwanger? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dit allemaal voor je werk? We beantwoorden al jouw vragen in deze FAQ.
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.