Wanneer is er sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed?
Nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20u en 6u.
Studenten ouder dan 18 jaar vallen in dat geval onder de regels van toepassing op de gewone werknemers. Voor overuren word je extra betaald: 50% extra voor overuren op gewone werkdagen (van maandag tot en met zaterdag) en 100% extra voor overuren op zon- en feestdagen.
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!
Nachtarbeid is werk dat verricht wordt tussen 20 uur en 6 uur. Nachtarbeid is in principe verboden, maar er bestaat een lange lijst van uitzonderingen naargelang de sector of de aard van het werk dat je uitvoert (bijvoorbeeld horeca, ploegenarbeid …).
Als je jonger dan 18 bent, is nachtarbeid nog strenger gereglementeerd. Je kunt maar in een beperkt aantal gevallen nog tewerkgesteld worden na 20 uur. Er moet in elk geval minstens 11 of 12 uur (als je jonger bent dan 18) rusttijd worden gegarandeerd voordat je opnieuw aan het werk gaat.
Extra: Wanneer is er sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed?
Werken op zondag of op een betaalde feestdag is in principe verboden, maar er bestaan talrijke uitzonderingen (horeca, kleinhandel, toeristische centra, bepaalde zondagen van het jaar …). Als je jonger dan 18 jaar bent, heb je recht op een bijkomende rustdag, onmiddellijk volgend of voorafgaand aan een zondag.
Afwijkingen zijn mogelijk in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij een onvoorziene noodzakelijkheid), wanneer dit gemeld wordt aan de sociale inspectie. Zelfs in geval van afwijking mag je als 18-jarige niet meer dan 1 zondag op 2 werken, behalve met voorafgaande toelating van de arbeidsinspecteur.
Lees ook: 4 cruciale vragen over studentenjobs
(dvh)
5 augustus 2021Nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20u en 6u.
Kan je tijdens je studentenjob wel verlof nemen of verantwoord afwezig zijn? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian …
We vroegen aan Ellen (24) hoeveel zij verdient als jobstudent en wat haar job precies inhoudt.
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Omdat geld een grote impact heeft, doen jongeren steeds meer een studentenjob. Maar over hoe jongeren omgaan met geld doen veel fabels de ronde.
Je hebt een student in de familie, je wilt zelf een studentenjob óf een student aanwerven? Wij overlopen vier kwesties rond wat mag en kan.
Liantis waardeert en stimuleert duurzaam ondernemerschap proactief. Net daarin maakt Liantis het verschil.