10 social media do's en don'ts tijdens het solliciteren
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Vele bedrijven hebben hun weg naar het internet gevonden en zoeken naarstig informatie over sollicitanten op blogs, of sociale netwerken als Facebook en Instagram. Daar vind je informatie over de persoon die schuilgaat achter de sollicitant. Soms zelfs informatie die de sollicitant tijdens een gesprek niet zou prijsgeven.
Is dit een schending van je privacy? Het recht op privacy houdt in dat je zelf bepaalt wanneer, hoe en in welke mate persoonlijke gegevens worden meegedeeld aan anderen. Indien je zelf beslist om persoonsgegevens vrij te geven op het internet, schenden de personen die vervolgens kennis nemen van deze informatie je recht op privacy uiteraard niet.
Het is vanzelfsprekend een ander verhaal wanneer persoonlijke informatie zonder je toestemming op het internet is geplaatst. Dat maakt wel een schending uit van je privacy en je kan je hier tegen verzetten bij de verantwoordelijke.
Een werkgever mag dus publiek beschikbare informatie consulteren op het internet. In welke mate de werkgever deze informatie ook effectief kan gebruiken bij de rekrutering is weer een andere vraag. Hij mag in beginsel geen onderscheid maken op grond van persoonlijke elementen, wanneer deze geen verband houden met de functie of met de aard van de onderneming. Hij mag zeker niet discrimineren. Hij zou je niet mogen weigeren voor een gesprek omdat hij bijvoorbeeld vaststelt dat je actief bent binnen een holebi-beweging.
Toch doe je er goed aan informatie te selecteren die je op het internet plaatst en in de mate van het mogelijke reserveer je de toegang tot mensen die je kent.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.)
7 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Dacht je je social media-kanalen te verstoppen voor toekomstige werkgevers? Heroverweeg die zet toch nog maar eens ...
Gekke bekken trekken op een militaire begraafplaats: één foto op Facebook volstond. De Amerikaanse Lindsey Stone kreeg tienduizenden haatmails ...
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verder op.
Om de geschiktheid van een nieuwe werknemer te kunnen beoordelen, zal een recruiter heel wat vragen stellen. Maar dit vraagrecht is niet onbegrensd!
Stilaan vervagen de grenzen tussen ons professioneel en persoonlijk leven. Maar mag je baas zich zomaar bemoeien met je privéleven?
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verderop.
Niet alleen je vrienden kijken mee naar je online foto’s en uitlatingen. Ook een op vijf werkgevers checkt hoe sollicitanten zich op het web presenteren.
We vroegen een 52-jarige crisisbegeleider jongeren hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…