Wat doet en verdient een receptionist(e)?
Weet jij hoe je een receptionist(e) wordt? Wat een receptionist(e) precies doet? En wat hij/zij gemiddeld verdient? Een overzicht...
Het systematisch openen van briefwisseling door het onthaalpersoneel is niet zomaar toegestaan. Volgens de grondwet is het briefgeheim onschendbaar. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de professionele en persoonlijke sfeer. Een brief mag enkel door de afzender of bestemmeling worden geopend.
Of het openen van briefwisseling door het onthaalpersoneel is toegestaan, hangt dus af van wie als geadresseerde op de omslag staat. Brieven die ook gericht zijn aan het instituut (bijvoorbeeld, bedrijf X, t.a.v. persoon Y) mag het onthaalpersoneel wél openen. Het bedrijf is dan ook de geadresseerde van de brief. Brieven die gericht zijn aan een persoon in het bijzonder, eventueel getiteld ‘persoonlijk en vertrouwelijk’, mogen in geen geval door het onthaalpersoneel worden geopend. Soms vermeldt de omslag niet duidelijk aan wie de brief is geadresseerd. In dat geval zal men op basis van de aard van de zending (bijvoorbeeld afzender) moeten evalueren of een inbreuk op de privacy geoorloofd is.
Het openen van de briefwisseling door het onthaalpersoneel zal wellicht niet altijd rechtmatig zijn. Ook het met opzet registreren en controleren van uitgaande telefoongesprekken is zonder de toestemming van alle betrokkenen niet toegestaan.
Je kan deze problematiek uiteraard aankaarten bij de directie en vragen naar duidelijke interne richtlijnen. Weigert het instituut deze praktijk te stoppen kan men naar aanleiding van een concreet voorval deze problematiek voor de rechtbank brengen. Het onrechtmatig registreren van telefoongesprekken is zelfs strafbaar.
Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian
18 maart 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Weet jij hoe je een receptionist(e) wordt? Wat een receptionist(e) precies doet? En wat hij/zij gemiddeld verdient? Een overzicht...
Vorig jaar hebben in België 1.275 bedrijven een aanvraag ingediend voor de installatie van bewakingscamera’s op de werkvloer. Een schending van privacy?
Steeds meer bedrijven installeren een camera op de werkvloer. Wat zegt de wetgeving hierover en hoe zit het met je privacy?
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Een secretaresse start haar carrière met een salaris dat rond 2.000 euro bruto per maand schommelt. Hoe evolueert het loon verder?
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Wie de cijfers in dit artikel leest, krijgt misschien een ‘Big Brother’-fobie. Weet jij hoeveel je gecontroleerd wordt?
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mails die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomen?
Sommige bedrijven en collega’s houden werk en privé liever strikt gescheiden, maar dat is misschien niet de beste aanpak om ziekteverzuim tegen te gaan.