Het loon van een leerkracht Nederlands aan anderstaligen: 1.850 à 1.900 euro netto
We vroegen Ilse Louwet (38) uit Mechelen hoeveel zij verdient ...
Overeenkomstig de Grondwet worden de sociale betrekkingen tussen werkgevers en hun personeel geregeld door het Nederlandse Taaldecreet, Franse Taaldecreet en de Bestuurstaalwet. De exploitatiezetel is doorslaggevend om te bepalen welke regelgevende tekst van toepassing is.
Een exploitatiezetel doelt op iedere vestiging of centrum van activiteit met enige standvastigheid waaraan de werknemer gehecht is, en waar de sociale contacten tussen de twee partijen in principe plaatshebben. Het gaat om de plaats waar opdrachten en instructies worden gegeven aan de werknemer, waar hem mededelingen worden gedaan en de plaats waar de werknemer zich tot zijn werkgever richt. Irrelevant is bijvoorbeeld het feit dat het moederbedrijf Amerikaans, Chinees of Russisch is.
De wettelijke principes van het taalgebruik kunnen samengevat worden in het volgende schema:
Indien de exploitatiezetel gelegen is in | dan moet de werkgever | gebruiken in |
---|---|---|
het Nederlandse taalgebied | het Nederlands | - de sociale betrekkingen tussen de werkgevers en de werknemers - de wettelijke voorgeschreven akten en bescheiden - alle documenten welke bestemd zijn voor het personeel |
Brussel hoofdstad, het Duitse taalgebied of de gemeenten met taalfaciliteiten | de taal van het betreffende gebied en voor Brussel het Nederlands voor het Nederlandssprekende en het Frans voor het Franssprekende personeel | - de akten en bescheiden die voorgeschreven zijn bij de wetten en reglementen - akten en bescheiden bestemd voor het personeel |
het Franse taalgebied | het Frans | - de sociale betrekkingen tussen de werkgevers en de werknemers - de akten en documenten voorgeschreven door de wet en de reglementen |
Wanneer de documenten niet zijn opgesteld in de juiste taal, verschilt de sanctie naargelang het taalgebied waarbinnen de exploitatiezetel zich bevindt:
De rechtspraak blijkt een strenge toepassing van het Nederlandse taaldecreet te hanteren wanneer de exploitatiezetel verplaatst wordt. Aangezien het Nederlandse taaldecreet geen uitdrukkelijke uitzondering maakt voor reeds bestaande documenten, moeten ook deze documenten in het Nederlands worden opgesteld. Een werkgever die zijn exploitatiezetel verhuist van het Frans taalgebied naar het Nederlands taalgebied wordt verplicht de arbeidsovereenkomst of het bonusplan opnieuw in het Nederlands op te stellen.
(ms/sd) - Met dank aan: Laga
19 februari 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen Ilse Louwet (38) uit Mechelen hoeveel zij verdient ...
De keuze van de taal die wordt gebruikt in de arbeidsrelaties tussen werkgevers en hun personeel, is in België niet vrij. Wanneer welke taal?
Een op de drie Belgische werknemers heeft last van stress, slaapproblemen of psychische uitputting. Bij de Franstaligen is dat zelfs 36 procent.
Wel eens jaloers op mensen die van de ene naar de andere taal switchen alsof het niets is? Enkele tips om sneller en beter een nieuwe taal te leren.
Soms dreigt sms-taal de kop op te steken op kantoor, terwijl dat in bepaalde gevallen niet echt aan te raden is. Daarom: de do's en don'ts op een rij.
Wie verschillende talen beheerst, heeft meestal een streepje voor. Maar de ene taal ligt ons natuurlijk makkelijker om aan te leren dan de andere ...
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een wereldstad als Brussel. Maar zeg eens, hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!
Mijn nieuwe job vereist dat ik me elke dag kleed in pak en das. Moet mijn werkgever die kledij betalen?
Jenti werkt als social media editor bij de MIVB: “Dankzij mijn huidige job leer ik de stad pas echt kennen”