Teamwork
Vorige

1 van 424

Volgende
Volgend artikel:

Drie verschillende brainstormtechnieken

Machtsspelletjes op kantoor? Meespelen is de boodschap!

Bewust bezig zijn met je invloed op het werk te vergroten, is niet enkel iets voor gehaaide carrièremensen. Eigenlijk is het voor iedereen een must om op de werkvloer (af en toe) met strategie bezig te zijn.
#

“Veel mensen laten het machtsspel op het werk helemaal aan zich voorbij gaan omwille van ethische bezwaren”, aldus Jeffrey Pfeffer van de Stanford Business School. “De realiteit van het kantoorleven draait nochtans rond macht en je verandert helemaal niets door er uit principe niet in mee te draaien. Meer zelfs, je beknot zo je eigen carrière en garandeert dat je nooit machtig genoeg zal worden om het systeem te veranderen.”

Het boek ‘Power’ van Jeffrey Pfeffer bevat tal van uiterst nuttige tips om je carrière vooruit te helpen.

1. Kom erachter wat je baas wil (dit is vaak niet hetzelfde als waarop je officieel geëvalueerd wordt)

Je relatie met je baas is veel belangrijker dan je eigenlijke werkprestaties. Hou je baas dus tevreden. Als je baas in de wolken is over jou, zal alles goed gaan. Als hij niet tevreden is, zal je ooit problemen ondervinden, hoe hard je ook werkt.

Kom de mening van je baas te weten zonder die expliciet te vragen. Wanneer je die mening dan later als de jouwe voordoet in zijn bijzijn, komt dat geloofwaardiger over.

2. Straal zelfvertrouwen uit, zelfs als je twijfelt

Machtige mensen etaleren veel zelfvertrouwen. Daarom associëren we zelfvertrouwen met macht. Het geheim van leiderschap is de vaardigheid om theater te spelen en het te laten overkomen alsof je veel macht hebt, zelfs als je eigenlijk machteloos bent en weinig vertrouwen hebt.

3. Loop in de kijker

Zorg ervoor dat je prestaties en je verwezenlijkingen zichtbaar genoeg zijn voor de mensen in de hogere bedrijfsechelons.

Hard werken is niet het belangrijkst voor toekomstig carrièresucces. Belangrijker dan goed werk af te leveren, is goed in de groep liggen en ervoor zorgen dat iedereen een goede indruk van je heeft. Het draait dus niet om wat je doet, maar om wat anderen denken dat je doet.

Als je beloond wil worden, moet je eerst opgemerkt worden en je baas zal je enkel opmerken als je daar moeite voor doet. Je eerste taak is dus te zorgen dat de hogere bedrijfsechelons weten waar je mee bezig bent. De beste manier om je daarvan te verzekeren, is hen er zelf over in te lichten. Schenk regelmatig en van in het begin aandacht aan hoe anderen je werk percipiëren.

4. Maak eerlijke complimenten

Machtspelletjes draaien niet om oneerlijk zijn of smerige tactieken. Maak eerlijke complimenten. Dat is misschien niet makkelijk. Maar als je objectief bent, vind je altijd een kwaliteit die je in de andere persoon bewondert. Indien je het ijs breekt door iets positiefs te zeggen en hem of haar te complimenteren is de kans groot dat die persoon zijn perceptie over jou herevalueert. Dat schrijft Robert Cialdini, een specialist in overtuigingskracht, in zijn boek ‘Influence’.

5. Vraag advies aan collega’s of je baas

Bouw zinvolle relaties op met mensen in het hele bedrijf. Mensen zijn immers van groot belang voor zowel je privé- als je professioneel leven.

Soms moet je ook eens strategisch handelen. Bijvoorbeeld aan iemand waar je goed moet bij staan zakelijk advies of een suggestie voor een lezenswaardig boek vragen. Die strategie werd ontwikkeld door Benjamin Franklin, een van de founding fathers van de Verenigde Staten en een meester in politiek en het opbouwen van relaties.

Robert Cialdini: “Eens ze je dat advies geven - een leestip of een zakelijke tip - en ze over die interactie gaan nadenken, kunnen ze enkel tot de conclusie komen dat je hen bevalt, een opmerkelijk maar frequent fenomeen in de psychologie.”

“Plots is de basis voor interactie gelegd, want nu ben je in de mogelijkheid om hetzelfde te doen: hen een boek of tip aanreiken waarvan je denkt dat die voor hen iets kan betekenen.”

6. Begrijp dat de wereld niet eerlijk is

De meeste mensen willen niet geloven dat de bovenstaande strategieën echt werken. Ze geloven dat de wereld rechtvaardig is en dat enkel hard werk loont. Niets is echter minder waar: de wereld is niet eerlijk en macht is waar alles om draait.

(mr) - Bron: Express.be 

9 oktober 2019
Anderen bekeken ook