Opleidingen
Vorige

1 van 238

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe opleiding én job: AI Compliance Officer

Machines bedienen als thuiswerk

UGent Kortrijk labo
Ook ingenieursstudenten kunnen van thuis uit werken. En meer bepaald testmachines bedienen die zich fysiek in het labo bevinden.

Het gaat om de studenten industrieel ingenieur machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk. Zij kunnen thuis of op kot de apparatuur in het universiteitslabo besturen. Een webcam toont live hoe de machine beweegt. De inspiratie voor deze opstelling komt van het bedrijfsleven, waar vaak op afstand een diagnose wordt gesteld en hulp wordt geboden.

Remote opstelling

24 studenten kunnen tegelijk de verschillende opstellingen op afstand bedienen. De lesgever is tijdens de les fysiek in het lab aanwezig en kan ingrijpen bij problemen. Studenten leren onder andere de intelligente drives - die motoren aansturen - bedienen.

Het voordeel van een remote opstelling is dat iedereen kan oefenen en simultaan toegang krijgt. “In het labo is het vaak zo dat één student controle krijgt terwijl andere groepsleden moeten toekijken. Daardoor durven bepaalde detailaspecten soms verloren te gaan”, stelt Dereyne.

Labo UGent Campus Kortrijk

3D-printen vanop afstand

Gelet op de positieve feedback van de studenten kijkt de campus ook verder om nog andere testopstellingen remote beschikbaar te maken. “Momenteel lopen er plannen om een 3D-printer, welke ter beschikking is voor de studenten, remote beschikbaar te maken zodat ze hun ontwerpen van op afstand kunnen starten en opvolgen.”

Toch is het volgens Steve Dereyne, lector elektrotechniek aan de onderzoeksgroep campus Kortrijk, niet de bedoeling om de fysieke labo’s te vervangen. “Maar dit online-remote concept gaan we behouden. Zo kunnen we studenten meer de kans bieden om buiten de contacturen individueel bepaalde zaken uit te testen.”

Check onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(William Visterin)

11 februari 2021
Anderen bekeken ook