Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Maandloon is in Venezuela nog 5 koffies waard

Venezuela zit al enkele jaren in een economische crisis. Dat blijkt eens te meer uit de Cafe con Leche Index. Wat houdt die index in?

Cafe Con Leche Index

De koffie-met-melk-index van Bloomberg, het klinkt grappig, maar het is een goede indicatie van wat je met je geld kan doen. Zo kon je in 2016 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, nog een kop koffie kopen voor 450 bolivar. Momenteel moet je voor 1 kopje 1 miljoen bolivar ophoesten.

Lijkt dat bedrag je enorm? Dat is het ook. Voor een kop koffie. Omgerekend schommelt de waarde van 1 miljoen bolivar rond de 3,44 euro. Iets dat voor de gemiddelde Europeaan al een stuk minder hoog lijkt, behalve als je weet dat het gemiddelde maandloon in Venezuela amper 5 miljoen bolivar is. Je kan dus maar 5 kopjes koffie kopen met een heel maandloon.

Hyperinflatie

De inflatie swingt de pan uit in het Zuid-Amerikaanse land. Gemiddeld zou de (hyper)inflatie jaarlijks zo’n 43.378% bedragen. Maar moesten we de afgelopen 4 maanden bekijken dan zou het eerder iets van een 482.000% zijn. En dat is een ruwe schatting, want de overheid laat al 2 jaar geen officiële informatie meer los over de inflatie.

De reden?

Waar komt dat vandaan? Een falend socialistisch systeem, het bijdrukken van geld, een hoop sancties tegen het land… Een samenloop van omstandigheden ligt aan de basis van de plotse armoede van het land. Nicolas Maduro, de huidige president, zet de VS als grote vijand. Zij zouden mee achter een economische oorlog tegen Venezuela zitten. Vooral de grootindustrie werkt tegen, waardoor er niet meteen een einde aan de crisis lijkt te komen.

Wat doet de overheid eraan?

Ze herwaardeerden hun ‘sterke bolivar’ op 20 augustus door de 5 nulletjes die erachter stonden te laten vallen en hernoemden het naar de ‘soevereine bolivar’. Ze zijn ook gestart met nieuwe geldbriefjes van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 soevereine bolivar in omloop te brengen, samen met 2 nieuwe munten. Deze nieuwe munteenheid zou deel zijn van een economisch pakket aan maatregelen die de overheid ziet als de magische formule om de zwaar gedeukte economie terug overeind te helpen.

Andere maatregelen zijn:

  • Het minimumloon vervierendertigvoudigen tegen 1 september.
  • De soevereine bolivar aan de petro vastkoppelen. De petro is een virtuele munteenheid die de overheid heeft vastgehangen aan de Venezuelaanse oliereserves.
  • De brandstofsubsidies drastisch verhogen voor mensen die geen Venezuelaanse identiteitskaart hebben.
  • De BTW met 4% doen stijgen tot 16%

Hoe reageert de bevolking?

Voedsel en medicatie vinden is een dagelijks gevecht. Veel mensen kiezen ervoor om hun land te verlaten. Zo’n 2,3 miljoen Venezuelanen zouden het land al verlaten hebben sinds 2014, toen de crisis begon. De meesten zoeken hun heil in Zuid-Amerikaanse buurlanden, maar er zijn er ook een aantal die de roots van hun ouders (Spaanse immigranten uit de jaren ’60) opzoeken en naar Spanje trekken. En een groot aantal probeert het ook in de VS.

Het is nog afwachten of de nieuwe reeks maatregelen het land weer op de rails trekt.

(sjv) – Bron: BBC / Express Business 

28 augustus 2018
Anderen bekeken ook