Steeds meer medewerkers krijgen ecocheques
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
Niet alleen het maandelijkse loon zorgt bij werknemers voor het nodige brood op de plank, ook maaltijdcheques kunnen voor extra inkomsten en koopkracht zorgen. Deze elektronische cheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop van voedingswaren en - hoe kan het ook anders - maaltijden.
Als extralegaal voordeel is het onder bepaalde voorwaarden zowel voor de werkgever als voor de werknemer bijzonder interessant, aangezien er door beide partijen geen belastingen op betaald worden.
Ontdek: Wat zijn maaltijdcheques?
Volgens een studie van onderzoeksbureau Listed in opdracht van Vouchers Issuers Association (VIA) blijkt dat vooral jongeren onder de 25 jaar de aanwezigheid van maaltijdcheques in het verloningspakket op prijs stellen. Meer nog: voor 65% van de ondervraagden kan het zelfs hun definitieve beslissing beïnvloeden om zich wel of niet te engageren voor een potentiële werkgever.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
De meerderheid van hen (87%) beschouwt dit extralegale voordeel dan ook als een financieel extraatje dat hun koopkracht effectief kan verhogen. Niet onlogisch wanneer je de huidige voedingsprijzen bekijkt: zo steeg de prijs van basisproducten zoals eieren, margarine en vlees het afgelopen jaar met respectievelijk 25,2%, 22,9% en 10,5%.
FAQ: Alles wat je moet weten over ecocheques
Bijkomende vaststelling: iets meer dan een kwart (26%) van de ondervraagden gebruikt de maaltijdcheques om eens uit eten te gaan en 37% gebruikt die extra koopkracht dan weer om voedsel van betere kwaliteit te kopen, al dan niet bewust bij lokale handelaars (30%).
"Maaltijdcheques worden door de nieuwe generatie werknemers als onmisbaar beschouwd, wat hun groeiende rol bij het aantrekken en behouden van jong talent in de arbeidsmarkt benadrukt”, aldus Sven Marinus, voorzitter van VIA.
“Jonge werknemers zien in maaltijdcheques niet alleen een extraatje om hun koopkracht te verhogen, maar ook een manier om hun gemeenschap te steunen door bij lokale handelaars te winkelen en zo een positieve impact uit te oefenen op de lokale economie.”
Extra: Waar kan ik mijn elektronische maaltijdcheques uitgeven?
(fd)
13 oktober 2023Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
Maaltijdcheques zijn niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.
Gemiddeld 74% van de Belgische werknemers krijgen maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques het populairste en ruimst verspreide extralegaal voordeel.
Dankzij deze handige apps vind je gemakkelijk waar je kan betalen met jouw elektronische maaltijdcheques!
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.
Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. Kunnen deze niet beter omgeruild worden voor cash of maaltijdcheques?
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Wat zijn ecocheques? Heb jij er recht op? Hoeveel zijn ze waard? Kan je ze ruilen voor maaltijdcheques of meer cash? En wat kan je er allemaal mee kopen?