Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

NIEUW: AI-app tegen rugpijn

Maak werk van je binnenwereld: de noodzaak achter je stoelmassage

Kristel Busschaert
“Er is een enorme nood aan aanraking.” (Kristel Busschaert, massagetherapeute)
Massage en meditatie ‘genezen’ niet, maar kunnen wel diepe fysieke en emotionele verlichting brengen bij gezondheidsklachten. Of gewoon preventief werken voor je welzijn en zeker daarvoor groeit de aandacht én dus de markt. Schuilt er een massagetherapeut in jou en waar liggen de beroepsmogelijkheden? Jobat ging op de massagetafel liggen bij de Gentse massagetherapeute Kristel Busschaert.

“Laten we wel wezen: als ik aangereden word door een auto, dan wil ik een arts en geen shiatsu-therapeut”, lacht Kristel, die ooit expeditie-scheepvaart studeerde maar een omslag maakte naar sociaal werk. “Maar klassieke Westerse geneeskunde hebben we opgesplitst rond specialisaties en georganiseerd rond symptoombestrijding. Uit traditionele Chinese geneeskunde kunnen we leren. Is je lever uit balans, dan kan dat invloed hebben op je gezichtsvermogen, zulke dingen. Waarom zouden we dat overboord gooien?”

“In de holistische geneeskunde bekijk je de hele mens. Ik wil, kan en mag geen medische diagnoses stellen - ik ben géén dokter - maar massages en aanraking stimuleren wel het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Alweer: natuurlijk genees je geen kanker met een paar massages, maar je kan wel de pijn - allerlei soorten pijn - helpen verzachten.” Wat helpt je om zelf een wijze, gedreven massagetherapeut te worden?

1. Luister naar je lichaam

“We luisteren weinig naar ons lichaam en we putten onszelf uit omdat we in een economisch systeem zitten dat dat nog versterkt. Onze rolmodellen zijn overachievers als bedrijfsleiders of sporthelden. Maar ‘sterk zijn’ is juist luisteren naar je lichaam en op tijd naar de dokter gaan. Vroeger in China betaalden de dorpelingen die gezond waren de dokter op zijn ronde. De zieken betaalden niks, want voor hen had de dokter zijn werk niet gedaan. Wacht dus geen pijn of een crisismoment af om je te laten masseren of om te mediteren. Net zoals je gezond eet en beweegt. Als je kanker hebt, betaalt het Riziv je massage terug, maar daarvóór niet? Te gek voor woorden. Jammer genoeg moeten mensen vaak privé iets ergs meemaken voor zich daar bewust van te worden”

2. Anders leren denken

“Leer dus anders denken”, zegt Kristel. “David Van Reybroeck schreef er een boekje over: ‘Vrede kun je leren’. Alle technieken om werk te maken van onze binnenwereld zijn beschikbaar, je moet er alleen voor open staan. Dit jaar geven we met zijn allen voor het eerst meer uit aan mensen op ziekenkas dan aan werkloosheid. Burn-out is dus niet enkel een probleem meer voor mensen die ‘lui’ of ‘zwak zijn’, er gaat enorm veel potentieel verloren.”

“Veel gezonde mensen reageren op een ongezond systeem. Toch zie ik een omslag: CM noemt zichzelf geen ziekenfonds meer, maar een gezondheidsfonds. Trek die lijn door: waarom moet een ziekenhuis zo wit en steriel zijn? Met dat fabrieksgevoel, grootkeukenmaaltijden en wit brood? Kleine accentjes, huiselijkheid, kunnen zoveel verschil maken. Het hangt allemaal samen.”

3. Opleidingen volgen

“Mijn coach Dirk Oellibrandt van Life Projects in Hamme heeft een grote invloed op me gehad. Ik leerde er spanningen in het lichaam ontdekken en wegwerken. Hij is de auteur van het boek ‘De Alchemie van het leven’ (met voorwoord van Wouter Torfs, de beste werkgever van Oost-Vlaanderen, wdh). Bij Dirk volgde ik vijf jaar lang 4-dimensioneel Bodywork. Hij vertaalt Oosterse basiswaarden in Westerse behoeften en dan wordt het interessant, want in de zorgsector groeit de aandacht voor mentaal en fysiek welzijn sterk.”

“Ik volgde opleidingen bij SYNTRA (De mens - anatomie, fysiologie en pathologie) en AIHP - Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie, maar ik verbleef soms ook maandenlang in het buitenland, om me te verdiepen in oliemassage in Thailand en verschillende keren in Vipassana-meditatie, onder meer in India. Vipassana is hét bootcamp voor meditatie. Hard, hoor, een echte loutering. Ik ben intussen heel kritisch: ik zie wat werkt en wat niet. Voor de cliënt maar ook voor mezelf.”

4. Mensen graag zien

“In het Blinkhuis in Gent geef ik graag stoelmassages. Het is een co-working-thuis voor ‘samen anders werken’, waar stilte, ruimte en eigen ritme de basis vormen in prikkelarme kantoren. In steeds meer werkplekken zie je dat stoelmassages ingeburgerd raken, als noodzakelijk wellness-moment voor de medewerkers. In een school in mijn eigen buurt, de Brugse Poort, gaf ik op vraag van de directrice alle leerkrachten een stoelmassage. Ik ben dol op kinderen: de drive om met kinderen te werken, is echt begonnen na de dood van mijn neefje.”

“Via VDAB ben ik begeleidster geworden in het bijzonder onderwijs. Ik heb die kinderen leren ontspannen via ademhalingsoefeningen, gemasseerd… veel van wat ik nu doe, is daaruit gegroeid. Ik schreef toen ook mijn boek, ‘Niet zomaar - door Tante Lies’. Verlies en emotionele pijn bij jongeren en kinderen bij De Bleekweide was ook een belangrijke opleiding voor me: ik geef zelf lezingen over rouwprocessen. Anderzijds masseerde ik ook stervenden op palliatieve afdelingen van ziekenhuizen. Er is een enorme nood aan aanraking, zeker in die laatste levensfase.”

5. Professionaliseren

“Me in hoofdberoep helemaal toeleggen op mijn beroep als massagetherapeute, is nu de volgende stap”, zegt Kristel. “Ik ben bezig aan een jaartraject van Starterslabo. Ze geven me fantastische raad. Bijvoorbeeld hoe ik mijn tarieven moet bewaken. Dat gaat wat tegen mijn natuur in, omdat ik hogere tarieven link aan hogere drempels voor mensen met een laag inkomen of gepensioneerden.”

“Mensen die ik mijn praktijk een massage geef, laat ik soms ook niet graag los na de afgesproken tijd omdat ik voel dat er nog méér in zit. In dit beroep kan je trouwens veel meer dan ‘masseren’: je kan ook workshops geven, lezingen en advies geven… Starterslabo helpt je ook om jezelf te ‘branden’ en je eigen merk te worden. Je moet niet bang zijn om voltijds zelfstandig massagetherapeut te worden, als je het écht in je hebt om het te zijn. En je je eigen energiebalans en grenzen bewaakt.”

(wdh) - Meer info: www.handenhelen.be  

18 juli 2016
Anderen bekeken ook