Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Maak van stress een deugd in 3 stappen

Te veel stress veroorzaakt fysieke en psychische kwalen, maar een gezonde dosis draagt bij tot de successen van je leven. In drie stappen kan je de kwelduivel die stress heet ombuigen tot een voordeel.
#

Denk even terug aan een van je behaalde successen. De beslissende factor die je net dat tikkeltje beter deed presteren was het fenomeen stress. Velen jagen een stressvrij leven na, maar uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat mensen die stress omarmen als een deel van het leven, minder gezondheidsproblemen ervaren en beter presteren.

Met de volgende 3 stappen kan je stress ombuigen tot een stimulerend effect voor jouw prestaties.

1. Erken de stress

De stress erkennen doe je door te labelen. Bijvoorbeeld: "Ik heb stress want mijn rapport moet vandaag af zijn." Of: "Ik heb stress voor de presentatie vanmiddag".

Door stress toe te laten, verschuift de activiteit van het onbewuste en reactieve deel van je hersenen naar het bewuste en het doordachte. Dat blijkt uit een neurowetenschappelijk onderzoek van Matt Lieberman. Met andere woorden: door het aanvaarden van de stress, zal je rationeler kunnen beslissen.

2. Bezit de stress

Als je benadrukt dat je stress 'bezit' voor een activiteit, onderstreep je er veel belang aan hecht. Zaken die belangrijk zijn, kosten meestal wat meer moeite. Het 'bezitten' van stress maakt een positieve motivatie los waardoor je tot het uiterste gaat om je doelen te behalen.

Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf runt, kom je vast en zeker moeilijke momenten tegen. Het bezitten van stress neemt die negatieve ervaring niet weg, maar het stimuleert je wel om door te zetten.

3. Gebruik de stress

Op het moment dat het lichaam stress ervaart, komt er adrenaline en dopamine vrij waarbij een mens terechtkomt in een toestand van alertheid en verscherpte focus. Hoewel zo'n stresslading soms schadelijk kan zijn, versterkt het in de meeste gevallen de immuniteit. Dat komt omdat de stresshormonen chemicaliën vrijmaken in het lichaam die cellen repareren en proteïnen aanmaken. Zo krijg je een gezonder en sterker lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan wielrenners tijdens de Tour de France. Door de snelle opeenvolging van ritten, geraakt het lichaam uitgeput. De stress die aanwezig is door het belang van het tornooi, maakt adrenaline vrij en doet het lichaam sneller herstellen. Zo zie je dat deze topsporters keer op keer hun grenzen kunnen verleggen.

Wat met aanhoudende stress?

Niemand leidt een leven zonder enkele langdurige en hevige conflicten. Zaak is om te blijven openstaan voor de mogelijkheden die stress kan bieden. Volgens de onderzoekers slaagt onze maatschappij er maar niet in om het volledige potentieel van stress te omarmen. Ze beweren niet dat alle aspecten van stress positief zijn, maar ze moedigen wel aan om het als krachtig hulpmiddel te gebruiken zodat je al jouw uitdagingen kunt verwezenlijken.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

18 september 2017
Anderen bekeken ook