Loonsopslag of promotie: deze 7 dingen zal je baas je nooit vertellen
Opslag of promotie krijgen is nooit gemakkelijk, en zeker niet in crisistijd. Het is iets dat jij wil, en je baas (meestal) niet. Hoe lukt het wel?
“In de bedrijfswereld kunnen de routes voor loopbaanontwikkeling vaak onvoorspelbaar zijn”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux. “Wat voor een iemand werkt, heeft mogelijk niet hetzelfde effect voor iemand anders. Anderen kunnen dan weer hogerop geraken door toeval of zelfs geluk. Maar er zijn een aantal dingen die je altijd kan doen om je slaagkansen voor die promotie of die interessante nieuwe functie te vergroten.”
Op basis van hun jarenlange ervaring stelde Robert Half 8 tips samen om hogerop te raken bij je werkgever.
Een cliché, maar in het bedrijfsleven gaat het vaak niet om wat je weet, maar om wie je kent. Voor je loopbaanontwikkeling is het een must om contacten te leggen en relaties te ontwikkelen met iedereen op het werk. Die contacten zullen goed van pas komen wanneer je op zoek bent naar aanbevelingen of nieuwe opportuniteiten.
Goede managers zijn altijd op zoek naar mensen die bereid zijn om meer te doen dan hun plicht, dus wees niet bang om nieuwe taken en nieuwe projecten aan te nemen. Zo val je meer op.
Probeer een overzicht bij te houden van al je verwezenlijkingen binnen een bepaalde functie, en update dat overzicht regelmatig. Als het moment voor een intern sollicitatie- of promotiegesprek zich aandient, heb je een hele lijst klaarliggen met redenen waarom jij geschikt bent.
Een onmiskenbaar teken van toewijding voor een bepaalde functie is de bereidheid om nieuwe vaardigheden op het werk te ontwikkelen. Dat geeft blijk van toewijding binnen je huidige job en geeft aan dat je streeft naar vooruitgang.
Het volstaat niet om de leiding te hebben over een succesvol project of in staat te zijn om diverse verwezenlijkingen op te noemen: mensen moeten je je herinneren. Zorg er daarom voor dat ze dat ook doen, door – wanneer gepast – vriendelijk en zelfverzekerd te zijn, en voldoende luid te spreken.
Als een collega of een specifiek team aan een bepaalde taak hard heeft gewerkt, zorg er dan voor dat je die mensen lauwert in het bijzijn van een manager. Het zal je aanzien op het werk versterken.
Als je de top wil bereiken in een specifieke bedrijfstak, dan loont het om je huiswerk te doen. Publicaties uit de sector en newsfeeds zijn essentieel leesvoer. Spreek erover met je collega’s en baas, zodat je laat zien dat je mee bent.
Twijfel je welke stappen je moet zetten om vooruitgang te boeken? Overweeg dan om iemand te benaderen om je mentor te worden. Het advies en de coaching zullen niet alleen nuttig blijken, maar geven je werkgever ook een zicht op je langetermijnplannen.
(mr)
2 maart 2016Opslag of promotie krijgen is nooit gemakkelijk, en zeker niet in crisistijd. Het is iets dat jij wil, en je baas (meestal) niet. Hoe lukt het wel?
Wil je kans maken op die promotie, dan kom je best zo verzorgd mogelijk voor de dag. Want ja, uiterlijk is belangrijk in het bedrijfsleven.
Volgens lichaamstaalexpert Judi James heeft een goede lichaamshouding op het werk een positief effect op je loopbaanontwikkeling en succes. Wie daarentegen steeds onderuitgezakt zit aan zijn bureau, maakt volgens haar meer kans om ontslagen te worden dan een promotie te krijgen.
Veel werknemers durven hun vakantiedagen niet opnemen, omdat ze denken dat hun baas hun gedrevenheid in twijfel zal trekken.
Als je wil doorgroeien, moet je initiatief tonen. Geen betere manier dan het werk van je chef over te nemen.
Leidinggevenden beoordelen hun medewerkers slecht, zelfs fout. Dat zegt CIPD, een Britse beroepsvereniging van hr-professionals. De oplossing?
Het IT-team van Liantis bouwt de hr-applicaties en software voor klanten en interne gebruikers helemaal zelf.
Wil je eenvoudig geld verdienen? Gemakkelijk als in niks doen terwijl je je bankrekening ziet aandikken? Het klinkt als een utopie maar het kan, en wel zo!
Iedereen krijgt wel eens te maken met faalangst. Maar vanwaar komt die angst? En hoe ga je er mee om? In dit webinar delen we bruikbare tips ...