Met de fiets naar het werk: de pro’s en contra’s
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
Of je woon-werkverkeer ontspannend is of juist extreem stressvol, hangt grotendeels af van jezelf en hoe jij je reistijd indeelt …
Met het openbaar vervoer naar je werk? Profiteer er dan van om even te mediteren voor je aan je werkdag begint. Hoe je dit best aanpakt zonder dat medereizigers vreemd opkijken, leer je in ons artikel 'Mediteren op de bus of in de trein: het kan!'.
Ook in je auto kan je door een eenvoudige methode even ontspannen. Met de 'bodyscan' ben je van je stress verlost nog voor je op je werk bent aangekomen. Concentreer je op je ademhaling en adem diep in en uit. 'Scan' vervolgens je volledige lichaam. Dit doe je door je te focussen op je verschillende lichaamsdelen. Start onderaan met je tenen en ga langzaam naar boven toe om te eindigen met je kruin. Neem hiervoor je tijd en probeer te voelen hoe elk lichaamsdeel aanvoelt. Koud, warm? Pijn, gespannen? Na een tijdje zal je ervaren hoeveel deugd deze techniek kan doen.
Extra tips vind je in ons artikel ’Ontspannen thuiskomen na een drukke dag? Dat doe je zo'.
Ook productief kunnen zijn tijdens je reistijd geeft je een goed gevoel. Haal het maximum uit je woon-werkverkeer. Hoe je naar het werk reist, bepaalt wat je precies allemaal kan doen. Op het openbaar vervoer? Lees dat ene boek dat al maanden op de kast ligt. In de auto? Koop een audioboek of leer een nieuwe taal met een luistercursus. Met de fiets naar het werk? Je bent al aan het sporten, dus vanavond hoef je niet meer naar de fitness!
Vooral het openbaar vervoer (of in de auto in de file) biedt de ideale gelegenheid om voor je uit te staren en nieuwe ideeën te bedenken. Verschillende landschappen die je zicht passeren en mensen die de bus op stappen kunnen je vaak een ander perspectief geven.
Niet graag alleen? Spreek met een collega af om samen te rijden of samen de trein/bus/metro/tram te nemen. Een rustige babbel voor je moet gaan werken of om je werkdag af te sluiten is voor velen een uitstekende gelegenheid om de gedachten even te verzetten en niet aan het (vele) werk te denken.
Voor veel werknemers is de radio of MP3-speler de ideale tool om de saaie rit naar het werk draaglijker te maken. Zing luidkeels mee (in de auto) of geniet gewoon in stilte (openbaar vervoer of met de fiets). Dansen – in de mate van het mogelijke – is uiteraard toegestaan!
Ben je de binnenkant van je auto zo beu als koude pap? Probeer dan eens een ander vervoersmiddel om naar je werk te gaan. Inspiratie vind je hier: 'De 5 coolste manieren om naar je werk te gaan'.
(nm) - Bron: Vdab.be / Jobacle.com
22 november 2020Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
Elke dag met het openbaar vervoer een lange afstand afleggen, is voelbaar aan je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Lund University.
Zit je (bijna) elke dag minstens een half uur op de trein of tram? Om de tijd te doden zijn er heel wat interessante gadgets...
Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost.
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Partena Professional heeft de banden van haar werknemers versterkt dankzij holacratie.
Heb je het soms ook gehad met headhunters die jou benaderen met een interessante jobaanbieding, zélfs als je al een job hebt? Zeg toch maar niet meteen “nee”…
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.