Haal het maximum uit je lunchpauze
Een half uurtje je bureau verlaten, maakt je een pak productiever. Daarom geeft Jobat je 7 tips voor de perfecte lunchpauze. Smakelijk!
Alleen al in Groot-Brittannië kost het doorwerken zonder lunch het bedrijfsleven dagelijks 50 miljoen pond door verlies van concentratie en arbeidsproductiviteit, zo becijferde zorgverzekeraar Bupa.
Volgens het onderzoek neemt slechts 30 procent van de werknemers de tijd voor een lunchpauze, de rest zit vastgeklonken aan zijn bureau. Ruim een derde van de ondervraagden zegt flinke druk te ervaren van de manager, die wil dat zijn team doorwerkt, terwijl nog eens de helft van de werknemers eigen beweging de lunchbreak overslaat, gewoon omdat de hoeveelheid werk die er nog ligt, een onderbreking niet toelaat. Slechts 13 procent slaagt er dagelijks in om een uurtje met lunchpauze te gaan.
Toch zouden managers er verstandig aan doen om hun personeel te stimuleren hun boterhammen niet achter het bureau maar in de kantine of buiten in de zon op te eten. Want de lunch overslaan zorgt volgens de onderzoekers voor een productiviteitsverlies van minstens 40 minuten per dag. Ook hebben mensen die geen pauze nemen, meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen. Ze hebben bovendien meer stress en zijn vaker gedemotiveerd.
(wv)  
6 april 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een half uurtje je bureau verlaten, maakt je een pak productiever. Daarom geeft Jobat je 7 tips voor de perfecte lunchpauze. Smakelijk!
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
"Als bediende klop ik elk week een tiental overuren. Moet mijn werkgever die vergoeden?" Advocaat Stijn Demeestere geeft antwoord...
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?
Kevin en Matthias zijn IT’ers bij de Nationale Bank: “We zijn geen bank zoals de andere, we streven het algemene, maatschappelijke belang na”
Steeds meer mensen werken in shifts. Of je nu verpleegster, bakker, fabrieksarbeider of taxichauffeur bent, met deze tips overleef je je uurrooster.
We pendelen nog steeds meestal met de auto naar het werk én ... al dat thuiswerken is slechts weggelegd voor een minderheid aan werknemers.
In een werkomgeving krijg je vaak te maken met heel wat diverse persoonlijkheden waar je soms even moet aan wennen. Hoe ga je bv. om met een té directe collega?