Bore-out: Wat als je job je gaat vervelen?
Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Elisabeth Van Herzele (43) uit Lieferinge had haar droomjob gevonden. Daar was ze lang zeker van. Maar de jongste tijd voelde ze dat ze, naar eigen zeggen, op een ‘professioneel dwaalspoor’ zat.
“In mijn loopbaan heb ik altijd zo veel mogelijk mijn hart gevolgd. Ik had een job op een studiebureau voor wegenis- en rioleringswerken, die sterk in lijn lag met mijn diploma landschaps- en tuinarchitectuur. Maar de wegenbouw kreeg het door de economische crisis zwaar te verduren, en ook mijn werkgever leed eronder. Dat zorgde er ook voor dat ik mezelf vragen begon te stellen over mijn carrière. Uiteindelijk kreeg ik in september vorig jaar mijn ontslag.”
Wat waren haar opties nu, op haar 43ste? Elisabeth zat met veel vragen, maar ze liet het hoofd niet hangen. Ze was eerder al in contact gekomen met Andress Consulting, in het kader van een rekrutering, en op hun website maakte ze kennis met het systeem van loopbaanbegeleiding.
“Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het sprak mij meteen aan. Zo’n loopbaanbegeleidingstraject is opgebouwd uit vier thema’s: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe pak ik het aan? Net die vragen waarop ik een antwoord zocht.”
Elisabeth begon in september vorig jaar met het traject. Veel van de inzichten die zij door de loopbaanbegeleiding kreeg, strookten met haar eigen buikgevoel. “Op veel vlakken bevestigde het traject mijn zelfbeeld en de richting die ik voor mezelf had uitgestippeld. Ik ben bijvoorbeeld nogal technisch aangelegd, cijfers zijn mijn ding, en dat bleek nog maar eens uit de tests en de coaching. Mijn laatste werkervaring had mij doen twijfelen aan mijn zekerheden, en daarom was het goed voor mij om eens een spiegel voorgehouden te krijgen. Het leerde mij bijvoorbeeld dat mijn persoonlijkheid en de vaardigheden die ik in mijn drie jobs opdeed, belangrijker zijn dan het diploma – terwijl ik voor mijn werk vroeger altijd zocht naar een functie die dicht bij mijn opleiding aansloot. Mijn loopbaancoach Evelyne kon de situatie waarin ik was beland, meteen objectief inschatten en kaderen.”
Toen Elisabeth aan het loopbaanbegeleidingstraject begon, was ze al bezig met solliciteren. Coach Evelyne pikte daar gericht op in. “Ondanks mijn leeftijd was ik erg positief gestemd over het solliciteren en zij gaf me nog een extra boost om ermee door te gaan.” Sinds 1 december is Elisabeth weer aan de slag, als hulpboekhouder en polyvalent administratief medewerker bij een vastgoedmakelaar. Een veelzijdige job, waarin zij haar sterktes voluit kan inzetten.
Elisabeth kan iedereen die twijfelt aan zijn werksituatie of aan zichzelf loopbaanbegeleiding aanbevelen. “De periode na je 40ste is nu eenmaal een tijd van zelfreflectie, en je wordt misschien wel wat gevoeliger voor een burn-out. In mijn visie moet je job je ook geluk schenken en aansluiten bij je gezinssituatie. Kortom, de puzzel moet kloppen, en loopbaanbegeleiding helpt je vast te stellen of dat ook zo is.”
Andress Consulting uit Oudenaarde begon in 2001 als rekruterings- en selectiekantoor voor algemene profielen, dat voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen als werkgebied heeft. Twee jaar geleden kwam daar loopbaanbegeleiding bij – op zeven locaties in Oudenaarde, Aalst, Aalter, Gent, Lokeren, Kortrijk, Roeselare en Oostende.
“Loopbaanbegeleiding staat los van onze rekruteringsactiviteiten en willen we deontologisch ook gescheiden houden. Al kunnen we onze methodes, opgebouwde expertise en kennis van de arbeidsmarkt ook hiervoor inzetten”, zegt Evelyne Hellebaut van Andress Consulting. “We merken dat steeds meer mensen de weg naar een loopbaanbegeleidingstraject vinden om hun carrière een nieuwe adem te geven. Mensen die een beroep doen op loopbaanbegeleiding, hebben heel uiteenlopende profielen. Sommigen zijn van plan om van job te veranderen en willen zich daarop voorbereiden. Anderen voelen zich tevreden bij hun werkgever, maar willen een duidelijker beeld krijgen van hun talenten en ontwikkelingsmogelijkheden.”
Elk loopbaanbegeleidingstraject is er een op maat, maar kent toch een vast verloop van een viertal stappen. Het basisprogramma van vier uur bij Andress Consulting wordt afgesloten met een ‘Reflectief Persoonlijk Ontwikkelingsplan’, dat een antwoord geeft op de vragen: ‘Wie ben ik? Wat kan ik?’.
“Eventueel kan de persoon in kwestie er nog eens vier uur aan koppelen, waarbij ‘Wat wil ik?’ en ‘Hoe moet ik het aanpakken?’ de kernvragen zijn”, zegt Evelyne. “Daaruit volgt dan een ‘Actiegericht Persoonlijk Ontwikkelingsplan’. Per traject van vier uur bieden wij een jaar nazorg. Want vaak gaat de bal pas een aantal weken na het loopbaanbegeleidingstraject aan het rollen.”
Het loopbaanadvies is vrijblijvend, en geeft de mensen inzichten mee hoe men zijn loopbaan eventueel een andere wending kan geven. “Wij zien onszelf als een ‘sparring partner’, een coach die mensen de tijd en mogelijkheid geeft om over zichzelf en hun carrière na te denken”, legt Evelyne Hellebaut uit. “We werken bijvoorbeeld met psychologische tests en sterkte-zwakteanalyses. Die kunnen bij mensen al heel wat zaken duidelijk maken.”
(jd) – Meer info: www.andress.be | www.loopbaanexpert.be
10 februari 2016Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Coachen in de natuur. Het klinkt als de zoveelste rage. Dat is het net niet, benadrukt wandelcoach Hilde Backus.
Sollicitanten die weten wat ze willen, dat uitstralen én communiceren, hebben meer kans op een job. “Zo’n sterk merk zijn kan je leren.” Hoe pak je het aan?
"Volgens de radio is op twee jaar tijd het gebruik van de loopbaancheques met bijna 87 procent gestegen. Loopbaanbegeleiding zit enorm in de lift."
We zijn er ons dikwijls niet van bewust, maar onze lichaamstaal zegt meer dan 1.000 woorden. Wij verzamelden voor elk lichaamsdeel enkele tips.
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
De arbeidsmarkt verandert constant. Er is steeds meer vraag naar bekwame werkkrachten en veel vacatures staan open.