Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 270

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Loonverwachtingen sollicitanten zijn (vaak) onrealistisch

Loonverwachtingen sollicitanten
Iedereen creëert bewust en onbewust verwachtingen. Door te dromen, hopen en wensen. Ook over het loon. Want tegenover een job staat altijd een financiële beloning. Al komt het perspectief van de werkgever daarin vaak niet overeen met dat van een potentiële werknemer. Sterker nog: de helft van de kmo’s krijgt sollicitanten over de vloer met onrealistische loonverwachtingen. Hoe komt dat? Er blijken diverse redenen in omloop.

Volgens het onderzoek van SD Worx komen onrealistische loonverwachtingen voor arbeidersprofielen vooral voor bij mensen met weinig ervaring en in het geval van bedienden eerder bij schoolverlaters. Hangen die verwachtingen dan samen met het gebrek aan dienstjaren? Betekent pas afgestudeerd of weinig jobtitels onder het kopje ‘ervaring’ op je cv automatisch dat je een té hoge verwachting hebt? Omgekeerd is het absoluut waar.

Uit het onderzoek rond de tewerkstellingsprognose blijkt dat 26% van de kmo’s merkt dat werknemers die al (een tijdje) in dienst zijn, een realistischer beeld hebben van wat ze op hun loonbriefje mogen verwachten aan het einde van de maand.

Regio- en sectorafhankelijk

Er zijn enkele factoren die een impact hebben op het cijfer rond onrealistische loonverwachtingen. Zoals provincie: in Namen en Oost-Vlaanderen komen dit soort verwachtingen vaker voor dan in bijvoorbeeld Luxemburg en Vlaams-Brabant.

Maar ook de grootte van het bedrijf speelt hierin een rol. Hoe groter de kmo, hoe sneller sollicitanten denken dat ze er meer zullen verdienen. Bij bedrijven tussen de 100 en 250 medewerkers geeft zelfs driekwart aan dat sollicitanten vaak onrealistische loonverwachtingen op de sollicitatietafel leggen. En dat vooral in de industrie- en bouwsector.

Ontdek: Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Van onwetendheid tot slimme strategie

Waarom denkt iemand een hoger loon te krijgen dan eigenlijk voorzien? De redenen zijn divers. Het kan daarbij gaan om een bewuste strategie om het loonvoorstel bij het bedrijf in kwestie op te krikken. Onder het motto: wie niet waagt, die niet wint. Misschien gaan ze wel in zee met je eis.

Maar het kan ook zijn dat een medewerker gewoon te weinig kennis heeft van de loonpakketten, waardoor de verwachting sowieso afwijkt van wat gangbaar is. Of iemand met veel ervaring binnen een sector die vindt dat het aangeboden loon te laag is in verhouding met zijn of haar professionele rugzak. Verwachtingen hebben verschillende voedingsbodems, maar monden steevast uit in teleurstelling.

E-GIDS: Onderhandelen over je loon

Transparant loonbeleid

De loonverwachtingen liggen voor elke werknemer – op basis van kennis, kunnen en ervaring – anders. Al is het natuurlijk wel belangrijk dat je met je potentiële werkgever op één lijn zit, of toch de moeite doet om op die lijn te geraken. Om onrealistische loonverwachtingen en de daarbij horende teleurstellingen in te tomen, is een gestructureerd loonbeleid een goed idee. Dat is vaak gebaseerd op data van vergelijkbare werkgevers.

Een objectief en transparant loonbeleid biedt een leidraad voor zowel kandidaten als bestaande medewerkers. En is daarbij wettelijk verplicht: tegen 2026 moet België de Europese Loontransparantierichtlijn implementeren om eerlijke en genderneutrale beloning voor gelijk werk te stimuleren. Met zo’n transparante richtlijn tackel je onrealistische loonverwachtingen meteen.

Extra: Ken jij het loon van je collega?
Gelukkig met wat je verdient?

Zo blijf je realistisch

Enkele tips om je loonverwachtingen realistisch te houden:

  1. Doe onderzoek. Kijk naar vergelijkbare functies in de regio en sector en vergelijk met wat er op je functiebord ligt.
  2. Vraag advies. Spreek met mensen in je netwerk die een gelijkaardige functie hebben en ga op zoek naar waardevolle inzichten.
  3. Zorg voor onderhandelingsmarge. Het loon is vaak een te bespreken topic. Hou een absoluut minimumbedrag in je achterhoofd en zorg voor wat marge.
  4. Focus niet enkel op het cijfer. Loon is meer dan geld. Een werkgever biedt ook vaak opleidings- of doorgroeimogelijkheden aan. Of extralegale voordelen die niet meteen een zichtbaar effect hebben op je nettoloon.

Conclusie? Ga voorbereid naar je sollicitatie en laat een loonvoorstel altijd even bezinken. Zo zet je onrealistische loonverwachtingen om in realistische!

CHECK: 7 cruciale vragen over jouw loon

ZINNIG – Bron: PeopleSphere / MetiSeclect

29 november 2024
Anderen bekeken ook