4 basics voor een loonsverhoging: het begint al bij je sollicitatie
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
“Een goede onderhandeling aan het begin van je loopbaan of nieuwe job is belangrijk. Je kunt maar één keer in een sterke positie onderhandelen en dat is vooraleer je een jobaanbieding aanneemt”, oppert Frederik Anseel, professor management en hr-specialist.
Dat beginsalaris is namelijk vaak de basis voor toekomstige loonstijgingen. Want hoe hoger je start, hoe meer je daar over een hele loopbaan van profiteert. “Veel mensen hebben tijdens hun sollicitatie een hoge ‘need for closure’ en denken: ‘Ik onderhandel later wel een betere positie, eens ik mij bewezen heb’. Maar eens je in de organisatie zit, is het veel moeilijker onderhandelen”, stelt Anseel.
Toch zijn er nu wel nog mogelijkheden “Op momenten zoals vandaag, met een erg krappe arbeidsmarkt, kun je wel onderhandelen. Al zijn werkgevers ook vaak aan handen en voeten gebonden over hoeveel loonstijging ze kunnen geven.”
Extra: Welke factoren bepalen je loon?
Tegelijk wijst Anseel, die als Belgische professor aan de University of New South Wales in Sydney werkt, op grote verschillen tussen landen. “In Angelsaksische landen is het niet ongewoon dat mensen met een jobaanbod van een concurrent naar hun manager gaan om hun positie aanzienlijk te verbeteren. Maar België is in dat opzicht anders met zijn laag jobverloop en eerder samengedrukte lonen”, oppert hij.
“Loopbanen in België worden dan ook gekenmerkt door incrementele loonstijgingen en promoties krijgen binnen de eigen organisatie.”
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(William Visterin)
20 april 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
De coronacrisis heeft ook zijn invloed op de salarisverhoging bij promoties. Slechts een minderheid krijgt bij zo’n promotie een hoger loon.
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Kijk je uit naar opslag in 2022? Volgens een onderzoek van Robert Half is de kans klein dat dit zal gebeuren … Toch zijn er ook positieve vooruitzichten.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
In deze rubriek laten we de jonge helden aan het woord met belevenissen uit hun eerste job. Deze keer staat het eerste loon centraal.
Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?
Het basissalaris van de Belgische werknemers actief in de technologiesector is dit jaar gemiddeld met 0,9% gestegen. Dit komt voort uit de sterke vraag naar digitalisering en de mogelijkheden tot kostenbesparing.