De loonkloof moet dicht van Europa
Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
Verdient een vrouw in ons land gemiddeld 3.822 euro bruto per maand, dan is dat bij een man 4.446 euro. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat. Het verschil komt grotendeels doordat mannen beter zijn vertegenwoordigd in functies die gemiddeld meer betalen, zoals management en ingenieurs.
Toch is er ook goed nieuws, want de gemiddelde loonkloof daalde het voorbije jaar licht. Net als in de voorbije jaren. Zo stegen de lonen van vrouwen (plus 24,9% op vijf jaar tijd) forser dan die bij mannen. Die gingen er op vijf jaar met 24,2% op vooruit.
Lees ook: Oplossingen om de loonkloof te dichten
Hoe zit het als we het loon van mannen en vrouwen met dezelfde beroepen vergelijken? Dan ziet de loonkloof er (al wat) gunstiger uit. In dezelfde functie en situatie verdienen Belgische mannen zowat 5% meer dan Belgische vrouwen. Dat laatste blijkt uit recente cijfers van Eurostat.
Met dit percentage is België een van de best scorende landen in de EU. De landen in de EU met de grootste loonkloof zijn Duitsland (loonkloof van 17,7%), Zwitserland (17,9%) en Estland (21,3%). Luxemburg doet het het best qua loonkloof, daar is die zo goed als onbestaande. Ook Italië (loonkloof 4,3%) is bij de voorlopers.
CHECK: De loonkloof moet dicht van Europa
Andere Europese onderzoeken, zoals het onderzoek van OESO, maken zelfs gewag van een nog kleinere loonkloof in ons land.
Toch is er ook in ons land werk aan de winkel, blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Want naarmate we langer werken, stijgt ook het loonverschil. Verdient een man na 1 jaar loopbaan gemiddeld 205 euro bruto meer dan een vrouw, dan is dat na 25 à 30 jaar al meer dan 1.000 euro.
Vrouwen groeien qua loon en carrière vaak minder door. Soms omdat ze daar zelf voor kiezen, maar soms ook omdat ze er de kans niet toe krijgen.
Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…
(William Visterin)
2 april 2024Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen?
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?
Het vooroordeel of stereotype dat ‘vrouwen niet grappig zijn’ is alomtegenwoordig. Maar het klopt niet.