Lonen stijgen dit jaar gemiddeld 2,1 procent

"Op het vlak van loonevolutie zien we een wereld op twee snelheden." (Walter Janssens, Hay Group)
Belgische werknemers kunnen in 2014 een gemiddelde salarisstijging van 2,1 procent verwachten. Dat zegt adviesbureau Hay Group op basis van een wereldwijd beloningsonderzoek.
"Op het vlak van loonevolutie zien we een wereld op twee snelheden." (Walter Janssens, Hay Group)

België behoort hiermee tot de tien landen met de laagste salarisverhoging ter wereld. Wereldwijd bedraagt de verwachte stijging gemiddeld 5,2 procent, ruim twee keer zoveel als het Belgische gemiddelde.

Het wereldwijde gemiddelde van 5,2 procent verbergt grote verschillen. “Op het vlak van loonevolutie zien we een wereld op twee snelheden”, zegt Walter Janssens, beloningsadviseur bij Hay Group. “Azië en meer bepaald groeilanden zoals China en India noteren loonsverhogingen rond 10 procent. Jaarlijks wordt de loonkloof tussen de ‘nieuwe markten’ en ‘het Westen’ kleiner.”

Met een verwachte gemiddelde salarisstijging van 3,1 procent blijft Europa achter op het wereldwijde gemiddelde. Maar ook binnen Europa zijn er scherpe verschillen. De salarissen in Griekenland en Cyprus blijven op de nullijn. Oekraïne (7,9 procent), Rusland (7,8 procent) en Turkije (7,7 procent) zijn de grootste stijgers in Europa.

‘Verplichte’ anciënniteit

De zwakke concurrentiepositie van de Belgische economie verklaart volgens Hay Group de beperkte salarisverhogingen. Uit de studie blijkt ook dat deze beperkte loonstijgingen nog een aantal jaren zal aanhouden.

De automatische koppeling van de lonen aan de index en diensttijd bezorgt de arbeidsmarkt in België volgens Walter Janssens een serieuze handicap. “Ze ondermijnt elke dynamiek in het beloningsbeleid. De verwachte loonstijging van 2,1 procent wordt quasi volledig ingevuld door de automatische loonindexering en de ‘verplichte’ anciënniteitstrappen.”

Een recurrente verhoging van het basissalaris is volgens Hay Group niet altijd noodzakelijk om personeel te belonen. “De voornaamste uitdaging ligt op het hervormen van het loonpakket en niet op het verhogen van het salaris. Een eenmalige, gerichte premie kan ook effectief zijn”, aldus Walter Janssens.

(wv) 

10 januari 2014
Anderen bekeken ook