Een gedetineerde als collega: het kan
Tijdens detentie een job of opleiding vinden: het is niet voor elke gedetineerde vanzelfsprekend. Toch is het een belangrijke stap in hun re-integratietraject.
Vanaf mijn tiende was ik fan van Amerikaanse advocatenreeksen. Zoals de meesters in die series vol vuur pleiten, dat leek me wel wat. Op het einde van mijn humaniora speelde ik dan ook even met het idee om advocate te worden. Op een infodag op de universiteit ben ik effectief mijn licht gaan opsteken over rechtenstudies. Dat je het eerste jaar zwaar moest blokken, schrok me meteen af. Strafrecht interesseerde mij enorm. Maar vóór dat in de opleiding aan bod kwam, kreeg je een algemene vorming, met onder meer fiscaliteit, en dat idee trok me absoluut niet aan.
Uiteindelijk ben ik Germaanse gaan studeren. Toch ook iets met taal. Als journalist werk ik graag met woorden, dat heb ik met advocaten gemeen. Ik kan enorm genieten van bevlogen redenaars als Guy Verhofstadt of Barack Obama. Als ze op dreef zijn, kan je daarvan in vervoering geraken.
Topadvocaten hebben ook die kwaliteit. Omdat ze het goed kunnen uitleggen, zijn het gedroomde gasten in de tv-studio. Onlangs zat Sven Mary in Terzake. Een plezier om die bezig te horen. Dat hij zowel absolute crooks als de vriend van Joe Van Holsbeek kan verdedigen, vind ik bovendien intrigerend.
Ik heb mijn fascinatie voor de advocatuur nooit helemaal losgelaten. Met veel aandacht volgde ik de zaken Dutroux en Hans Van Themsche, voor de pleidooien. Iemand verdedigen, blijft in mij ogen een schoon beroep. Het is ook een job die een verschil maakt. Het oordeel van een volksjury hangt deels van de overtuigingskracht van de pleiters af. Als beklaagde leg je uiteindelijk je lot in handen van je verdediger. Advocaten dragen bijgevolg een grote verantwoordelijkheid. Ik kan me inbeelden dat er een fijne fles wijn ontkurkt wordt als ze erin slagen iemand te doen vrijspreken. Maar het is evengoed aannemelijk dat ze zich bijzonder slecht voelen na een vonnis dat voor hun cliënt nefast is. Dat is het risico van het vak.
11 december 2008Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Tijdens detentie een job of opleiding vinden: het is niet voor elke gedetineerde vanzelfsprekend. Toch is het een belangrijke stap in hun re-integratietraject.
Gemeente Rumst neemt een nieuw organisatieplan in gebruik om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Nachtshift, dagshift of late namiddagen: niet elke werkdag ziet er hetzelfde uit. 3 net afgestudeerden nemen ons mee doorheen hun werkdag.
Gemiddeld duurt het 7 seconden om te beslissen wat er met jouw CV gebeurt. Door deze tips te volgen, belandt jouw CV op het bureau in plaats van eronder.
Wesly en Michiel zijn onderhoudstechniekers bij Aquafin.
Mourik is een heel divers bouwbedrijf. Dat blijkt uit de brede waaier aan activiteiten waarin het tot een gevestigde naam uitgroeide...
Ook in 2024 is Telenet group een Baanbrekende Werkgever. Nu toont Telenet dat het ook op het vlak van welzijn de tools en infrastructuur biedt om het heft in eigen handen te nemen.
Een ergerlijke tendens die overwaait uit de datingwereld: ook op de arbeidsmarkt is ghosting aan een opmars bezig. We gidsen je langs enkele opvallende cijfers!