Voorspelt een robot jouw ontslag?
Robots kunnen voorspellen wie een bedrijf dreigt te verlaten. Of wie de beste jobkandidaat is. Toch tempert Mieke De Ketelaere van Imec het enthousiasme.
Steffen Brans heeft het gecheckt: “De vacaturedatabank van VDAB toont aan dat er momenteel meer dan 30.000 administratieve jobs in ons land niet ingevuld geraken. Dat is veel. Heel veel. Nochtans gaat het vaak om jobs die niet meteen jaren ervaring, meertaligheid of een ingenieursdiploma vereisen. Dit wil niet zeggen dat hun rol betekenisloos is, integendeel. Een feilloze administratie is de drijvende kracht achter elke onderneming of organisatie. Om tegemoet te komen aan dit nijpende tekort van administratieve werkkrachten, hebben we met Wisemen een softwarerobot, genaamd Emly, ontwikkeld.”
“Emly is wat men een multifunctionele RPA-softwarerobot (Robotic Process Automation) noemt”, legt Brans uit. “Tot 80% van de administratieve taken kunnen hiermee automatisch worden uitgevoerd. Op basis van geprogrammeerde regels wordt de workflow van een menselijke werknemer geïmiteerd. Zo klasseert, schrijft, archiveert, logt, transfereert en behandelt Emly een stroom van data tussen systemen, mensen en computers. Dit zonder fout en 24/7.
In onze onderneming bespaart Emly vandaag al meer dan 1 volledige werkdag van een werknemer per week. De robot wordt onder meer ingeschakeld om sollicitatie-aanvragen te verwerken, offertes automatisch samen te stellen en algemene rapportage op te stellen. Taken die we in het verleden wel eens als noodzakelijk kwaad beschouwden. In de toekomst kunnen we het takenpakket van Emly eenvoudig verder uitbreiden.”
Of Emly dan de plaats van een menselijke werknemer inneemt? “Ja en neen”, antwoordt Steffen Brans. “Enerzijds is er een groot tekort aan administratieve krachten, anderzijds neemt ze net die processen over die gezien worden als tijdrovend en geestdodend. Emly geeft werknemers meer tijd en ruimte om zich bezig te houden met taken waar ze echt een meerwaarde bieden. Een positieve evolutie dus…”
(kme)
26 december 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Robots kunnen voorspellen wie een bedrijf dreigt te verlaten. Of wie de beste jobkandidaat is. Toch tempert Mieke De Ketelaere van Imec het enthousiasme.
Artificiële intelligentie om nieuwe medewerkers te rekruteren… Dus… computers, die mensen vervangen… om andere mensen te vervangen? Let’s check it out.
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
Rekruteringsbedrijf vind! uit Roeselare heeft nieuwe plannen met hun huisrobot. Enkele maanden geleden sprak hij al studenten aan op een jobbeurs. What's next?
Een sociale robot begeleidt autonoom patiënten met een chronische aandoening. Kinderen, ouderen en zorgbehoevenden leren spelenderwijs bij van ‘hun’ robot.
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
Boekhouders, bankbediendes en directiesecretaressen kijken maar beter uit naar een andere job.
Burgemeesters vind je in elke stad of gemeente… maar toch worden ze niet allemaal gelijk betaald. Hoeveel verdienen ze écht en hoe wordt hun loon berekend?
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?