3 slimme tips om efficiënt te pendelen
Twee West-Vlamingen werken voor een grootbank in Brussel en Antwerpen en getuigen over hun pendelervaringen.
HR-dienstverlener Acerta heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het woon-werkverkeer van alle Belgen. Uit die mobiliteitsbarometer blijkt dat in Limburg de auto nog altijd het meest wordt gebruikt om de verplaatsingen tussen thuis en werk af te leggen. Bijna 86% doet het regelmatig, een nationaal record. Zowat 67% doet het exclusief. Van de Limburgse bedienden heeft 21% een bedrijfswagen, wat een lichte stijging is.
Toch kiezen meer werknemers voor een combinatie tussen auto en fiets. Bijna 18% van de Limburgers uit de private sector gaat soms op 2 en soms op 4 wielen naar het werk. De gemiddelde afstand die fietsers afleggen voor woon-werkverkeer bedraagt 22 kilometer. Opvallend is ook dat in Limburg het openbaar vervoer niet doorbreekt als alternatief verplaatsingsmiddel. Slechts 5,5% maakt er af en toe gebruik van om zich naar het werk te begeven.
Gert Mertens, kantoordirecteur van Acerta Hasselt, legt uit: “Het zijn vooral de vrouwelijke bedienden die het aantal bedrijfswagens doen toenemen in Limburg, en wel met 8,5% in 2019. Wat daarnaast opvalt, is dat de bedrijfsfiets ondertussen zo goed als een standaardoptie is in cafetariaplannen die bedrijven aan hun personeel aanbieden. En tot slot: Limburg hinkt ver achterop wat het gebruik van bus en trein naar het werk betreft”.
En Mertens besluit: “Werkgevers die in staat zijn om hun werknemers meer plaats- en tijdsonafhankelijk te laten werken, zullen hiervan de vruchten plukken doordat ze meer attractief zullen zijn voor hun huidige werknemers en voor kandidaten. Hun retentie en wervingskracht zullen er wel bij varen.”
(Kurt Meers)
17 maart 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Twee West-Vlamingen werken voor een grootbank in Brussel en Antwerpen en getuigen over hun pendelervaringen.
Een auto ruilen voor cash, extra vakantie of een ander voordeel? Daar zegt meer dan de helft van de Belgische werknemers geen ‘neen’ tegen. Maar… Hoe zit dat nu?
Werknemers in onze provincie verdienen gemiddeld 11 procent minder dan hun collega’s in Brussel. Dat blijkt uit de jaarlijkse Salarisgids die het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half zopas heeft uitgegeven.
Wat is het verschil tussen woon-werkverkeer en een beroepsverplaatsing? En hoe zit het met de brandstofkosten?
Is Brussel een ‘hellhole’ om te werken, of juist een vat vol mogelijkheden? Vier Vlaamse ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal...
Welke bedrijfswagen is het voordeligst en hoe kies je de beste bedrijfswagen? Een woordje uitleg...
Tot pakweg drie jaar geleden was een fiets leasen via het werk nog uitzonderlijk. Vandaag kiezen veel werknemers ervoor.
Haar liefde voor ouderen en voor haar vak leidde verpleegkundige Femke vorig jaar naar het Wit-Gele Kruis. Ze geniet er van een goede balans tussen zelfstandig werken, een ondersteunend team en vrijheid in haar planning.
2023 werd uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden omdat het beschikken over de juiste skills zéér belangrijk is.