Liegen zonder door de mand te vallen: 10 tips

Ook al moedigen we liegen absoluut niet aan, soms kan een leugentje (om bestwil) niet veel kwaad. Werknemers 'verbloemen' weleens de waarheid, om bijvoorbeeld een collega niet te kwetsen of om een beter excuus te hebben voor hun baas voor hun laatkomen op het werk. Maar hoe kom je tijdens het liegen toch geloofwaardig over?
#

Mensen die beweren dat ze nog nooit gelogen hebben, staan wellicht gewoon ter plekke te liegen. Maar weinigen zullen toegeven dat ze werkelijk op alle momenten even eerlijk zijn. Uit een Britse studie blijkt dat werknemers vooral liegen om eigen fouten te verhullen of om er persoonlijk voordeel uit te halen. Als je echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat de waarheid kwetst, en besloten hebt om een leugen te verzinnen, dan kan je dat misschien maar beter goed doen.

Zo ga je te werk:

1. Kijk niet te vaak weg

Veel mensen denken dat leugenaars geen oogcontact (durven) maken. Dat is niet altijd het geval, maar als je geloofwaardig wil overkomen, kijk je jouw gesprekspartner beter wat meer aan, zodat hij niet begint te twijfelen over jouw verhaal. Vermijd echter dat je gaat staren, want dat komt natuurlijk ook niet natuurlijk over.

2. Blijf van je neus

Ook wordt vaak (foutief) gedacht dat wie liegt vaak zijn neus aanraakt. Zo hebben verschillende lichaamstaaldeskundigen aangetoond dat het aanraken van je gezicht, en dan vooral de neus, kan wijzen op leugenachtigheid. Toch worden zulke verklaringen vaak weerlegd door andere studies. Wat er ook van aan is, het blijkt verstandig om van je neus te blijven wanneer je liegt.

3. Spreek met je handen

Om onrustige bewegingen te voorkomen, durven leugenaars nauwelijks hun handen te gebruiken terwijl ze praten. Onrust wijst immers op stress en stress kan een teken zijn dat men staat te liegen. Zorg er toch voor dat je op een ongedwongen manier met je handen spreekt, zoals je eigenlijk ook zou doen als je de waarheid vertelt.

4. Houd je benen rustig

Naast je gezicht en je handen onder controle houden, is het ook belangrijk dat je jouw (wiebelende) benen in toom houdt. Dat blijkt niet altijd even simpel, vooral voeten die niet stil blijven, kunnen wijzen op een nerveus (liegend) persoon. Houd daarom je benen gewoon onder tafel.

5. Lieg via de telefoon

Lukt het je niet om in iemands gezicht te liegen, dan doe je dit beter via de telefoon. Zo wordt je net iets minder snel ontmaskerd.

6. Zwijgen is goud

Soms is het gewoon tactvoller om je mond te houden. Zolang je zwijgt over gevoelige onderwerpen, kunnen anderen je niet confronteren met je gedane uitspraken. Als het niet nodig is om te liegen, zeg je dus beter gewoon niets!

7. Verklaar niet alles

Wanneer mensen liegen, durven ze zich weleens te verliezen in de vele extra verklaringen die zij geven om hun leugen te ondersteunen. Ben je als je de waarheid vertelt al niet veel van zeg? Wees dan geen spraakwaterval als je staat te liegen. Vermijd de neiging om je op voorhand te gaan verdedigen en in te dekken, want dat doet alleen maar een alarmbel bij je gesprekspartner afgaan dat er meer aan de hand is.

8. Houd het kort

Hoe korter je leugen, hoe beter. Steek geen ontzettend uitgebreid en ingewikkeld verhaal af, waarvan je alleen maar zelf in de war geraakt. Geef geen overbodige informatie, die er eigenlijk niet toedoet, maar die je leugen wel erger maakt.

9. Lieg maar een beetje

Het is niet verstandig om plots een heel nieuw verhaal te verzinnen, wanneer je een alibi moet verzinnen. Zo vergroot je namelijk de kans dat je tegenstrijdigheden gaat vertellen en uiteindelijk verstrikt geraakt in je eigen leugens.

10. Geloof je eigen leugen

Uiteraard voelen we ons schuldig wanneer we liegen tegen anderen of zijn we angstig dat we betrapt zullen worden. Om deze emoties in te perken is het toch best dat je jouw leugen zo geloofwaardig maakt dat je deze ook zelf gelooft. Als je jezelf ervan hebt overtuigd dat je de waarheid spreekt, dan zal je de emotie tonen die hierbij past.

Dat gezegd zijnde … Is het niet gewoon gemakkelijker én voel je je niet duizend keer beter als je simpelweg de waarheid vertelt?

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

27 maart 2013
Anderen bekeken ook